Lifestyle

LANSIRANA KAMPANJA “POKAŽI RISPEKT, REAGUJ NA HEJT” ZA VEĆU SIGURNOST I BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

Pokaži Rispekt - Reaguj na hejt

LANSIRANA KAMPANJA “POKAŽI RISPEKT, REAGUJ NA HEJT” ZA VEĆU SIGURNOST I BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

Promo

Brend „Clipsy“ kompanije PepsiCo, u saradnji sa evropskom organizacijom Propulsion i uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, lansirao je kampanju „Pokaži rispekt - reaguj na hejt“, koja za cilj ima povećanje bezbednosti dece u digitalnom okruženju, kao i podizanje svesti o nasilju na internetu. 

Na događaju koji je organizovan ovim povodom, uz prisustvo predstavnika medija, eksperata i partnera kampanje, generalni direktor kompanije PepsiCo za južna tržišta Centralne Evrope i Baltičkih zemalja Nuno Pinto Leite, istakao je da mlade treba ohrabriti i pružiti im alate za podršku na putu rešavanja izazova sa kojima se suočavaju u digitalnom okruženju.

Promo

 

„Kao brend koji se primarno obraća tinejdžerima, bilo nam je veoma važno da kroz odgovornu komunikaciju adresiramo izazove sa kojima se oni često suočavaju. Komunikaciona platforma „Rispekt za sve što jesi“ šalje snažnu poruku mladima da ostanu autentični i budu verni sebi, a ova kampanja je dodatni poziv za njih i njihovo okruženje da pruže svoj doprinos u izgradnji bezbednog digitalnog okruženja. Želimo da ih u tome podržimo, i zato smo uz pomoć naših partnera kreirali različite alate i edukativne materijale za koje verujemo da mogu da budu dodatni podsticaj na ovom putu“, izjavio je Pinto Leite.

Prisutnima se obratio i državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Milan Dobrijević koji je istakao značaj uključivanja privrednog sektora u važne društvene teme: 

 „Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, 2017. godine postavila je digitalizaciju i obrazovanje kao dva ključna prioriteta. Cilj nam je bio da naša deca, digitalne veštine 21. veka počnu da koriste svakodnevno i da im one postanu sredstvo za učenje, usavršavanje, istraživanje i zabavu, ali trudeći se da digitalno društvo u Srbiji bude ujedno bezbedno digitalno okruženje. Međutim, razvoj digitalnih tehnologija koliko dobrih stvari donosi našoj deci, istovremeno ih stavlja pred brojne rizike i iskušenja onlajn okruženja. Svest o sajber bulingu mora da se razvija od najranijeg uzrasta, već sa prvim susretom i komunikacijom dece na internetu. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u partnerstvu sa evropskom organizacijom Propulsion, dugi niz godina radi na suzbijanju digitalnog nasilja, a sada nam se po prvi put pridružio i privatni partner – kompanija PepsiCo sa svojim brendom Clipsy. Svi zajedno imamo odgovornost u zajedničkom stvaranju boljeg i bezbednijeg interneta za našu decu. Zato ćemo u narednom periodu krenuti da radimo još intenzivnije i pozivamo sve, kao što je to i brend Clipsy uradio, da nam se u budućnosti pridruže u tome.“

Promo

 

Na centralnoj panel diskusiji nakon svečanog obraćanja državnog sekretara i generalnog direktora govorili su Emina Beković, edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, kao i Dragan Ilić, radijski i TV voditelj i psiholog. Oni su podelili svoja iskustva o tome kako osnažiti i edukovati mlade, ali i koja je uloga medija u kreiranju sigurnijeg digitalnog okruženja.

Kampanja će trajati od 18. septembra do 30. novembra 2023. godine, i u tom periodu će biti lansirana jedinstvena edukativna platforma clipsyprotivhejta.com na kojoj će biti dostupni vodiči za reagovanje i prevenciju digitalnog nasilja za mlade, nastavnike i roditelje. Osim specijalno kreiranih vodiča, timovi eksperata „Clipsy protiv hejta“ sprovodiće radionice za učenike u srednjim školama širom Srbije, u cilju osnaživanja i edukacije o adekvatnom i pravovremenom reagovanju u ovakvim situacijama. Edukatori u okviru radionica biće stručnjaci iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu – Pametno i bezbedno.

O kompaniji PepsiCo 

Potrošači u više od 200 zemalja i teritorija sveta milijardu puta dnevno uživaju u PepsiCo proizvodima. PepsiCo je ostvario više od 79 milijardi dolara neto prihoda u 2021. godini, zahvaljujući portfoliju hrane i pića, koji uključuje brendove Lay's, Doritos, Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker i SodaStream. PepsiCo portfolio obuhvata širok spektar hrane i pića, uključujući i mnoge kultne brendove koji pojedinačno generišu više od milijardu dolara na godišnjem nivou u maloprodaji.

Promo

 

Kompanija PepsiCo vodi se poslovnom vizijom Pobeđujemo uz PepsiCo Positive (pep+) i želi da postane globalni lider u segmentu grickalica i pića. Pep+ je strateška transformacija koja održivost i ljudski kapital stavlja u središte načina na koji se ostvaruje vrednost i rast tako što deluje unutar planetarnih granica i inspiriše pozitivne promene za planetu i ljude. Za više informacija posetite www.pepsico.com  

O Pametno i bezbedno, Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu formiran je 2017. godine i predstavlja prvi, i za sada jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju. Centar sprovodi edukacije širom Srbije, a ujedno i pruža mogućnost prijava onlajn ugrožavanja dece, kao i telefonskog i onlajn informisanja i savetovanja, besplatno na broju telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

O organizaciji Propulsion

Propulsion je regionalna organizacija za angažovane komunikacije, lider u kampanjama društvenog uticaja. Osnovan 2011. godine u Beogradu i Sarajevu, Propulsion je danas vodeći dobavljač angažovanih komunikacijskih rešenja u regiji Adria i šire. Sa evropskim sedištem u Bratislavi, radimo s brendovima, razvojnim partnerima i vladama na transformativnim kampanjama s kojima u pozitivne društvene promene ulažemo više od milion dolara godišnje.

 

Komentari (0)

Loading