Lifestyle

Studijo Wallart tapete

Josipa Maras, vlasnica i direktorka prve fabrike tapeta u regionu, otkriva nam kako svaki prostor može da se pretvori u galeriju pomoću nestandardnih tapeta koje podsećaju na murale

Studijo Wallart tapete

Privatna Arhiva

„Studijo Wallart” tapete su stigle u Beograd... i dopale su nam se. Veoma! Ako nas pitate zašto, odgovor je zato što su toliko drugačije od klasičnih tapeta, što su kvalitetne, što neke izgledaju kao murali ili slike, a mogu i da budu personalizovane. „Studijo” tapete prostor pretvaraju u galeriju, a navode nas i da naučimo da tapetama nije mesto samo u sobama već i u kupatilu. Iza ove zanimljive poslovne priče stoji Josipa Maras, vlasnica i direktorka prve fabrike tapeta u regionu.
STORY : Koji poslovi i interesovanja su prethodili tapetama?
JOSIPA MARAS : „Studijo” tapete uskoro slave pet godina postojanja. Od tog dana brojim korake svog životnog poziva. Pre njih sam imala svoju liniju ilustracija, koja je vrlo brzo i lako našla put do publike. Te ilustracije su me uvele u svet uređenja enterijera, gde sam „zaglavila” s tapetama i neću da se „vadim”. Predivno mi je. Kao neko ko se celog života bavio slikarstvom i maštao da od toga živi, ja danas budna sanjam.

Privatna Arhiva

 
 
STORY : Sećate li se kada se prvi put nešto što ste vi osmislili našlo na nečijem zidu?
J. M. : Naravno, to su bile ptice koje sam nacrtala na zidu iznad dedinog kreveta, na koje je on bio naročito ponosan. Kasnije, radi vizuelnog sklada u kući, porodica je odlučila da moj talenat usmeri na platno, pa su moji radovi počeli da dobijaju okvire. Svakako pamtim prvog kupca ilustracija i prvog kupca tapeta. Zanimljivo je da su oba čoveka bila iz mog rodnog Ljubuškog, i na to sam vrlo ponosna. Tada sam sebi obećala da ću, ako ikada budem u prilici, vratiti svetu istom merom – podržaću nekoga i njegove početke. Nadam se da danas u tome uspevam.
STORY : Kada je počela proizvodnja?
J. M. : Pre dve godine smo otvorili fabriku. To je naš posao lansiralo u potpuno nove horizonte, a zasluge ima isključivo moj muž. Njegovo znanje i veštine lidera koji je vodio naftna postrojenja, bili su od ključne važnosti za ceo taj proces. Sada s ponosom mogu da kažem da smo vlasnici jedne od najboljih i najsavremenije opremljenih fabrika tapeta na ovim prostorima. Uskoro otvaramo svoj prvi „Studijo Boutique Factory”, jedinstveno mesto gde će fabrika više ličiti na muzej i gde će biti objedinjeni svi procesi nastajanja naših tapeta. Verujem da će predstavljati prestonicu dizajna i umetničku Meku za divna druženja.

Privatna Arhiva

 

STORY : Na šta ste, u domenu posla, najponosniji?

J. M. : Teško mi je da izdvojim, jer je lista veoma dugačka. Preponosna sam na dvojac Maras, muža i sebe, jer smo oboje došli u Zagreb kao studenti, s vrlo skromnim materijalnim pedigreom, ali s velikim snovima. Izuzetno sam zahvalna, jer danas živimo mnogo lepše nego što smo ikad sanjali. Ponosna sam na svoju porodicu koja mi je podrška, kolege koje s nama grade celu ovu priču, s nama prolaze lepe i manje lepe dane, ponosna sam na sve svoje saradnje s arhitektima i dizajnerima i na sve što sam kreativno stvorila. Eto, vrlo kratko...
 
STORY : Od svih svetskih nagrada za vaše tapete, koje su vam najdraže?
J. M. : Sve, jer nijedna nije pala s neba. Za svaku se mnogo kafa popilo posle jedanaest uveče i mnogo strahova pogledalo u oči. Da se pravi istraga o zaslugama za te nagrade, na obe strane medalja našli bi se Goranovi i moji otisci. Izuzetno sam zadovoljna što nas je struka prepoznala i nagradila naš rad. Upravo smo se vratili sa Sajma u Lodonu, gde smo doživeli predivne reakcije ljudi na naš rad i ogromno poštovanje industrije. Mogu samo da citiram našeg Olivera: „Vredelo je”. Izabrani smo za najuspešnije u kategoriji „Razvoj ideja i inovacije u preduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi” 2020, sledeće godine je na prestižnom takmičenju “Archiproducts Design Award” tapeta „Maslinik” proglašena najlepšom na svetu, 2022. je tu titulu odnela tapeta „Mramorni cvet”, a ona je ove godine odlikovana i nagradom “German Design Award” za najbolji svetski dizajn.

Privatna Arhiva

 
 
STORY : Mnogo ste mlađi nego što se očekuje kada se pročita koliko je „Studijo” uspešna priča.
J. M. : Hvala! Drago mi je što ovo čitam pa sam se dva-tri puta vraćala na ovu rečenicu. Imam 35 godina, ali osećam da sam tek krenula.
STORY : Pretpostavljam da svakodnevno odgovarate na pitanje – zašto studijo, a ne studio?
J. M. : Vrlo rado to činim, bez obzira koliko često. J je Josipa, deda me zvao Jozo. Inače, on je glavni protagonist cele ove priče. U manjku ideja, noć pre nego što sam krenula da otvorim firmu, čula sam predlog koji sam odmah odbacila, jer mi je bio previše jednostavan, a glasio je – nazovi firmu Studio i stavi još nešto. Meni je kroz par minuta sinula ideja i ostalo je istorija.
STORY : Gde možemo da kupimo vaše tapete u Srbiji?
J. M. : Možete ih naći u salonima „Dalmata” i „Polydec”, a globalno smo dostupni preko naše veb-stranice www.studijo.co.

Privatna Arhiva

 

 

Komentari (0)

Loading