Lifestyle

Da li je vaš mladež samo ukras ili razlog za brigu?

Da li je vaš mladež samo ukras ili razlog za brigu? Odgovor vam daje Diva Poliklinika

Da li je vaš mladež samo ukras ili razlog za brigu?

Andreja Damnjanović

Zamislite svoje telo kao platno koje je ukrašeno raznim mladežima. Većina nas se rodila s nekoliko, dok su se drugi pojavili tokom godina. Ali, kao što svaki umetnik razmišlja o svom sledećem potezu četkicom, tako bi svako od nas trebalo da pažljivo razmisli o tome šta ta mala „umetnička dela" znače za naše zdravlje i da li je vreme za uklanjanje mladeža.

Koliko mladeža je previše mladeža?

U proseku, svaka odrasla osoba ima između 20 i 40 mladeža na licu i telu. I većina ih je bezopasna. Međutim, ponekad neki mladeži mogu signalizirati potencijalne probleme.

Kako prepoznati znake upozorenja?

Postoji nekoliko ključnih karakteristika na koje treba obratiti pažnju kada se mladež pregleda:

Simetričnost mladeža

Ako je mladež asimetričan ili je do asimetrije naglo došlo, vreme je za stručnu procenu.

Ivice mladeža

Mladež je ravnih ivica? Sve je dobro. Ali ako su reckave ili nepravilne, javite se lekaru za konsultaciju.

Boja mladeža

Mladeži koji su iznenada promenili bolju, tamni ili crni mladeži, kao i oni koji imaju srebrnkasto-sivi odsjaj trebalo bi da budu pregledani.

Andreja Damnjanović

 

Veličina mladeža

Iako veličina mladeža sama po sebi nije alarmantna, bilo kakva promena u veličini trebalo bi da bude alarm za posetu lekaru.

Promena mladeža

Bol, krvarenje ili zapaljenje? Vreme je za doktora.

Bolje sprečiti, nego lečiti!

Dobra vest je da se, uz redovne kontrole, većina potencijalnih problema može prepoznati i rešiti pre nego što postanu ozbiljni. Jer, ako se rano detektuje problematičan mladež, rizik od razvoja melanoma se može drastično smanjiti.

Uklanjanje mladeža

Da li je to prava opcija za vas? Uklanjanje mladeža nije samo estetsko pitanje. Ako je mladež na mestu gde se često povređuje, bilo bi mudro razmotriti njegovo uklanjanje, bilo iz estetskih, praktičnih ili zdravstvenih razloga. A pošto je uklanjanje zdravih mladeža potpuno bezbedno kada to obavljaju stručnjaci, preporučuje se uklanjanje rizičnih mladeža pre nego što dođe do problema.

Na koji način je bezbedno ukloniti mladež?

Lekari specijalisti estetske hirurgije i dermatologije iz poliklinike Diva dr Bogdanović naglašavaju da su samo dve opcije bezbedne kada je reč o skidanju mladeža:

A zašto samo ove dve metode? Zato što su one jedine koje pružaju mogućnost dodatne provere uklonjenog mladeža pod mikroskopom! U poliklinici Diva dr Bogdanović se mladež, nakon uklanjanja, UVEK i obavezno šalje na PH analizu jer se prisustvo tumorskih ćelija sa sigurnošću može potvrditi ili isključiti jedino na taj način. A zdravlje pacijenta mora biti na prvom mestu!

Andreja Damnjanović

 

 

Ako se mladež može ukloniti tehnikom radio-talasa (a više od 90% mladeža se može skinuti radiotalasnom hirurgijom), mladež može biti uklonjen za samo 20 do 30 sekundi, beskrvno, vrlo komforno (jer se koristi anestetik) sa jedva vidljivim ožiljcima!

Prevencija je ključ zdravlja

Dobra vest je da redovnim godišnjim pregledima, poput besplatnih kliničkih pregleda mladeža u poliklinici Diva dr Bogdanović, možete biti korak ispred mogućih problema. Samopregled mladeža takođe može pomoći u ranoj detekciji promena, ali važno je da se svaka sumnja proveri kod specijaliste.

Besplatni klinički pregledi su nešto čime lekari iz ove medicinske ustanove doprinose očuvanju vašeg zdravlja, jer se blagovremenim odstranjivanjem izmenjenih mladeža sprečava njihova alteracija u tumor. Uz posebnu napomenu da je pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je sve maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom u lokalnoj anesteziji.

U Poliklinici Diva dr Bogdanović brinu o zdravlju i lepoti kože već više od tri decenije. Doktorka Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnovala je polikliniku Diva 1991. godine, a od 1995. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Andreja Damnjanović

 

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Poliklinika Diva na 3 adrese:

Kosovska 34,

Njegoševa 19a, Vračar - Slavija i

Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Komentari (0)

Loading