Lifestyle

Novogodišnja čarolija Odgajanje sa muzikom : Radionica za najmlađe sa klasičnom muzikom i baletom „Krcko Oraščić”

Iščekivanje novogodišnjih praznika predstavlja najlepše vreme u godini, posebno za one najmlađe.

Novogodišnja čarolija Odgajanje sa muzikom : Radionica za najmlađe sa klasičnom muzikom i baletom „Krcko Oraščić”

Antea Mrčela Ljubić

Ovog puta za jedinstven doživljaj novogodišnje čarolije pobrinuo se program Odgajanje sa muzikom . Reč je o interaktivnoj radionici Musica & Christmas koja donosi jedinstvenu kombinaciju klasične muzike, pokreta i bajkovitog baleta „Krcko Oraščić”. Lana Marasović, muzičarka i edukator psihoterapije, koja stoji iza cele priče programa, otkrila nam je sve o novogodišnjoj radionici i inovativnom pristupu vaspitanja dece uz klasičnu muziku.

Klasična muzika kao temelj zdravog vaspitanja dece

Odgajanje sa muzikom predstavlja jedinstven muzičko-edukativni program koji je, još pre pet godina u Splitu, utemeljila muzičarka Lana Marasović. Osmišljen je kako bi svako dete, bez obzira na urođene predispozicije, imalo priliku da raste uz klasičnu muziku.

Kroz ples, pevanje, sviranje i likovno izražavanje na posebno prilagođenom Orffovom instrumentarijumu, muzika postaje sredstvo kojim se podstiču senzorni, motorički, psihoemocionalni i socijalni razvoj deteta. Svaki zvuk predstavlja priliku za učenje, a svaki pokret utiče na razvoj novih veština.

Program ne nameće obrasce ponašanja niti postavlja norme, već podstiče decu da pronađu vlastiti ritam i razviju osećaj za harmoniju sopstvenog sveta. 

Antea Mrčela Ljubić

 

„Muzika ima ogromnu moć, pogotovo u ranom razvoju i vaspitanju dece. Na našem času deca su propuzala, prohodala i izgovorila svoje prve reči. Videti dete od nepunih godinu dana kako prati ritam Mocartove muzike uz instrument - meni predstavlja svemir. Oduvek sam htela da približim ljudima klasičnu muziku, no trebalo je dosta vremena da ona istinski zaživi kao sredstvo za celovit razvoj deteta. Danas, nakon pet godina sprovođenja programa, prisutni smo na 10 lokacija i brojimo preko 1500 zadovoljnih roditelja. Mogu slobodno reći da imamo celu vojsku ljudi koji svakodnevno žive naše vrednosti”, naglasila je Lana Marasović, osnivačica Programa.

Zvuk „Krcka Oraščića” i ples balerina pozivaju nas da činimo dobro

Novogodišnja radionica Musica & Christmas predstavlja jedinstvenu pozornicu na kojoj će deca uživati u čaroliji baleta „Krcko Oraščić”. U ovoj postavci deca nisu samo posmatrači, već kreatori vlastitih priča kroz ples i muziku. Kroz različite aktivnosti, poput izrade instrumenata, plesa pahulja uz zvuk šećerne vile i sviranja božićnih klasika na Orffovim instrumentima, deca ne samo da doživljavaju muziku, već je i interpretiraju kroz pokret, stvarajući sopstvene priče. Radionica je namenjena deci od jedne do šest godina i organizovana je u grupe zavisno od uzrasta i preferencija dece.

Antea Mrčela Ljubić

 

„Kroz ovu interaktivnu radionicu, želeli smo da omogućimo deci jedinstven doživljaj čarolije Božića. Ovde nije reč samo o prilici za učenje muzike, već o podsticanju dece na interakciju, kreativnost i razvijanje ljubavi prema umetnosti. Vrhunac za decu predstavlja trenutak kada obuku vilenjačke papučice i zarone u svet vilenjaka, gde je činiti dobro najvažnija stvar na svetu", izdvojila je Lana Marasović.

Pokret koji slavi zajedničko vreme roditelja i dece

Osim razvoja muzičkih veština, program Odgajanje sa muzikom naglašava važnost celokupnog razvoja deteta. Kroz saradnju sa pedijatrima, fizijatrima, senzornim terapeutima i logopedima, program se bavi senzornim, motoričkim, socijalnim i psihoemocionalnim aspektima detetovog razvoja. Prisustvo roditelja na radionicama dodatno obogaćuje iskustvo, stvarajući snažnu povezanost između roditelja i deteta. Roditelji postaju aktivni učesnici u razvojnom putovanju svoje dece. Kroz Program podstiču muzičke aktivnosti dece i grade s njima snažnu emocionalnu povezanost. 

Antea Mrčela Ljubić

 

„Program Odgajanje sa muzikom nije samo muzička edukacija, to je pokret, društveni pokret koji nameće zdrav trend - provođenje kvalitetnog vremena s detetom uz radost, zabavu i stimulaciju razvojnih veština. Vrednosti programa očituju se kroz podsticanje celokupnog razvoja deteta, uz roditelje kao ključne učesnike. Aktivnosti se ne ograničavaju samo na muziku, već se prožimaju kroz različite aspekte detetovog odrastanja, podstičući roditelje na uključenost u celokupan proces. Cilj nam je da stvorimo društvo zdravih odnosa s roditeljima, što direktno doprinosi kreiranju zdravih odnosa u društvu”, zaključila je Lana Marasović.

Novogodišnje radionice u Splitu su već rasprodate, ali tokom celog decembra održavaće se na gotovo svim lokacijama Programa, pa tako i u Beogradu. Prijave su u toku, a više informacija za beogradski centar Programa možete dobiti na: www.odgajanjesamuzikom.com

Antea Mrčela Ljubić

 

 

Komentari (0)

Loading