Lifestyle

Čokolada – ukus sreće

Autor: | 04/12/2017

Čokolada – ukus sreće

Naučnici su otkrili da samo jedna kockica ove poslastice sadrži istu količinu fenola kao i čaša crnog vina, a bilo da je bela, crna ili mlečna, povoljno utiče na raspoloženje i najbolji je prijatelj u najtežim trenucima

U njoj se krije nešto čudesno i zavodljivo, a dok neki u čokoladi traže utehu, drugi u njoj pronalaze čisto zadovoljstvo. Svi je volimo, mada neki to tvrdoglavo kriju. Omiljena poslastica čovečanstva ima dugu istoriju koja seže sve do drevnog naroda Maja koji su prvi koristili plodove stabla kakaoa za proizvodnju ukusnog napitka chokolatl. Gust i bogat rastvor dobijali su kuvanjem i mlevenjem plodova kakaoa, a zatim mešali sa sojom, vanilom i čilijem. Ono što će mnoge obradovati jeste činjenica da uprkos propovedanju fitnes stručnjaka o zdravoj ishrani, čokolada zapravo i sama krije mnoga nutritivna svojstva koja veoma snažno i povoljno utiču na zdravlje i prosperitet čitavog organizma.

Bogata je mineralima

Čokolada je veoma delotvorna za postizanje dobrog raspoloženja zato što topljenjem u ustima podstiče stvaranje serotonina u našem organizmu. Nakon njenog konzumiranja, u organizmu se oslobađa i endorfin, još jedan hormon koji poput unutrašnjeg opijata ima prirodni i antidepresivni efekat. Pored brojnih korisnih sastojaka, čokolada u zavidnim količinama sadrži i teobromin koji reguliše krvni pritisak, opušta krvne sudove srca i na taj način obezbeđuje njegovu dobru ishranu krvlju.

Ova poslastica je i velika riznica antioksidansa – prirodnih spojeva, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidansi štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak. Poput drugih predstavnika biljnog sveta, čokolada sadrži čitav niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem.
Aktivira i izlučivanje mokraće, reguliše nervni sistem i pozitivno deluje na anemične osobe. U situacijama teškog fizičkog ili psihičkog napora, samo mali komadić čokolade postiže neverovatan efekat u smislu poboljšanja opšteg stanja organizma. Znatne količine fenola u čokoladi neutrališu delovanje slobodnih radikala, sprečavaju upalne procese u organizmu, pojavu reume, dermatitisa i astme.

Atraktivna pevačica Nikol Šerzinger izgleda kao top-model, ali to ne znači da njena ishrana zbog toga trpi. Tamnoputa umetnica često ističe kako uživa u čokoladi i ne broji kalorije kada je reč o ovoj poslastici.

Dobro sredstvo protiv kašlja

Čokolada povoljno utiče i na prestanak dugotrajnog kašlja, tvrde stručnjaci. Njen sastojak teobromin gotovo tri puta je efikasniji u zaustavljanju kašlja u odnosu na “kodein”, lek koji se prepisuje kod ovog neprijatnog stanja, i ne izaziva neželjene efekte na kardiovaskularnom i centralnom nervnom sistemu.

Naravno da prekomerno, neumereno konzumiranje čokolade dovodi do brojnih posledica jer ona sadrži šećer i izaziva gojaznost i migrenu. Međutim, ova poslastica može se iskoristiti i na druge načine. Naime, rado je viđen gost u kupkama za negu tela, kremama i balzamima za negu usana, pa se primenjuje i u aromaterapijama i masažama, kao i u spa tretmanima. Prisustvo antioksidansa, minerala, vitamina utiče na eliminaciju celulita, usporava starenje, smanjuje bore, kožu čini svežijom sa boljom teksturom. Čokoladne kupke su pravi izazov za maksimalno uživanje uz istovremenu mirisnu terapiju.

Smuti od čokolade i banane

Sastojci:

banana
šoljica mleka
2 kašičice čokolade ili kakaoa u prahu
2 kašičice meda
3 kockice leda
kašičica seckanog lešnika ili badema

Priprema:
U blender stavite seckanu bananu, čokoladu u prahu i malo badema i to izmešajte, zatim dodajte mleko, med i kockice leda pa opet dobro izmiksujte. Sipajte u dve čaše i ukrasite po želji čokoladom ili kuglicom sladoleda.

Čokoladni lava kolač

Sastojci:
1,5 čokolada za kuvanje
0,5 velike šolje brašna
kašičica arome vanile
4 jajeta
0,5 margarina za kuvanje
0,75 šolje šećera

Priprema:
Istopite čokoladu i margarin, pa promešajte da se sjedine. Kada se masa ujednači, ostavite da se malo ohladi. U drugu posudu ubacite jaja, umutite ih mikserom, dodajte šećer, pa dodatno umutite. Dodajte aromu vanile, sjedinite sa čokoladnom smesom i sipajte brašno. Sve zajedno ručno umutite, stavite u kalupe za mafine i pecite osam minuta u rerni zagrejanoj na 230 stepeni. Poslužite toplo, jer će se u suprotnom čokolada u unutrašnjosti kolača stegnuti i to neće biti lava kolač.