Lifestyle

Antiejdžing nega tokom hladnih dana

Autor: | 06/12/2017

Antiejdžing nega tokom hladnih dana

Dolaskom kasne jeseni potrebno je korigovati način nege i izabrati preparate koji odgovaraju kako vašim godinama i tipu kože, tako i vremenskim uslovima, a žene u zrelijem dobu trebalo bi da se obrate za pomoć i stručnjacima iz ove oblasti

Bez obzira na to da li ćete pričati s dermatologom koji se specijalizovao za antiejdžing procedure ili sa estetskim hirurgom, nećete završiti razgovor bez konstatacije da je bitno imati meru i da sve treba raditi u pravom trenutku. Nije problem ni u filerima, ni u botoksu ili bilo čemu drugom što nam danas stoji na raspolaganju, već u tome što nema razloga da devojke u dvadesetim koriste ono što je namenjeno deset ili čak dvadeset godina starijim ženama.

Sasvim je sigurno da se protiv prvih borica nećemo boriti laserima niti mezonitima, već ćemo krenuti od najjednostavnijih “oružja”. No, prvo pravilo i osnovni preduslov da dugo delujemo “mlađe od svojih godina” jeste – adekvatna nega.

Neophodne promene

Mnoge od nas sve znaju, ali to ne primenjuju. Tokom leta smo, delom zahvaljujući brojnim kampanjama za preparate koji nas štite od sunca, i te kako vodili računa šta ćemo staviti na lice. Sada, kada je zahladnelo, po navici koristimo iste kreme, a upravo je ovo pravi trenutak za prelazak na jače, one s gušćom strukturom. Trenutak je i da razmislimo o kremama koje odgovaraju našem tipu kože i našim godinama, ali ih zbog sastojaka koje sadrže ne treba koristiti tokom leta. Među najčešće pominjanim je retinol, koji čini toliko dobrih stvari za zreliju kožu, ali ga treba izbegavati ukoliko se boravi na suncu. Kad je već tako, sivi jesenji dani savršeni su za takve preparate.

Hidratacija

Činjenica da više nije toplo, ne znači da koži neće prijati da je isprskamo termalnom vodom. Uzgred, klima-uređaji, koji se u ovom periodu često koriste za zagrevanje prostorija, veoma isušuju kožu.

Izbor make-up podloge

Kada uđemo u parfimeriju, umemo da zaboravimo koliko je važno voditi računa o sastavu proizvoda. Nije bitno da li neki puder koristi naša najbolja prijateljica ili blogerka koja ima desetine hiljada pratilaca, već da li on odgovara našoj koži. Devojke koje nemaju potrebu da na licu bilo šta koriguju, ne moraju svakodnevno da koriste tečne pudere, jer će boju tena ujednačiti i dobra BB krema. Njihova diskretna obojenost daje svežinu, koja nam zimi nedostaje.

Dodatna nega

Skoro svakodnevno srećemo se s reklamama za serume, a njih, mada odavno nisu novost na beauty tržištu, i dalje prati niz nedoumica. Važno je znati da kvalitetni serumi prave razliku između dobrog i odličnog stanja kože. Mnoge žene, čija je koža masna, pitaju se da li su serumi pravi izbor za njih. Odgovor je – da, jer najveći broj seruma podrazumeva nizak sadržaj ili skoro potpuno odsustvo masnih komponenti, čime se i postižu vrlo lagane teksture, koje prijaju svakom tipu kože. Generalno, koriste se pre nanošenja kreme, ali upravo masnim i mešovitim tipovima kože mogu da budu sasvim dovoljni, pa se tada može razmatrati čak i isključivanje kreme.

Maske su jedna od stvari kojom ćemo obradovati svoje lice. Na tržištu postoji veliki izbor kako po namenama, tako i po cenama. Sadržaj jedne kesice možete imati za dva, pa i tri korišćenja, mada na njima piše da je za jednu upotrebu. To je, u svakom slučaju, mnogo, jer nije poenta u debljini sloja koji se nanosi. Učinak sigurno neće biti bolji! U kožu prodire samo prvi sloj, a ostalo je višak, koji možemo ili da kasnije umasiramo i s njime prenoćimo ili moramo da uklonimo. Najjednostavnije rečeno, proizvod ne treba bacati.

Savet plus: Ako vam je koža masna, serumi za lice prava su stvar za vas jer imaju nizak sadržaj masnih komponenti

Stručni tretmani

Naravno, ništa od ovoga što smo pomenuli, pa čak ni sve zajedno, ne može zaustaviti vreme, već samo ublažiti efekte koje ono ostavlja na našem licu. Kada shvatimo da mu treba još nešto, prvo treba da se dobro informišemo šta će na najbolji način ispuniti naša očekivanja, a onda se treba raspitati o tome ko, zaista, zaslužuje da ga zovemo stručnjakom za neku oblast. Tretmana i procedura ima veoma mnogo, počevši od raznih vrsta mezoterapije, peko filera i mezoniti, do lasera koji, s pravom, zauzimaju sve značajnije mesto u antiejdžing medicini.