Lifestyle

Suveniri s putovanja koji donose sreću: Slončići, tursko oko, prasići...

Autor: | 06/12/2017

Suveniri s putovanja koji donose sreću: Slončići, tursko oko, prasići...

Tursko oko koje se prodaje na turskim ulicama štiti vlasnika od nesreće, a pozitivnu energiju navodno privlači i šareni švedski konj, peruanska sekira...

U Nemačkoj se prodaju prasići kao suveniri koji donose sreću, bilo da su od marcipana ili kao likovi na šoljicama, porculanskim ukrasnim posudama ili čašama koje valja staviti na počasno mesto u domu. Verovanje seže još iz doba srednjeg veka kad se smatralo da onaj koji ima dovoljno svinja nikada neće biti gladan. U Indiji pak svinje menjaju slonovi koji simboliziraju simpatično božanstvo Ganešu. U Indiji njegov lik krasi hramove, trgovine i domove kako bi se savladale prepreke i sprečili zli uticaji. Ganeša ponekad sedi, a katkad i pleše na ulazima u kuću. Slonovi u brojnim kulturama predstavljaju inteligentne i dugovečne životinje pa su čest motiv u prodavnicama suvenira.

Fatimina ruka simbolizuje snagu, moć i zaštitu od zlih sila, a nađete li se u Izraelu možete je kupiti u obliku nakita ili kao deo raznih ukrasa. Često krasi priveske za lančiće ili ključeve pa čak i broševe ili magnete za frižider. Kad bi se približavali kopnu moreplovci bi se radovali delfinima jer je to bio znak da su blizu odredišta. U Italiji se i danas veruje da donose sreću i mogu se kupiti kao privesak ili motiv različitih suvenira.

Dala konj jedan je od simbola Švedske i karakterističan je za pokrajnu koja se nalazi u središnjem delu zemlje. Najčešće se proizvodi od drveta, boji u crveno i iscrtava karakterističnim, najčešće belim i plavim šarama. U prodavnicama suvenira se konji mogu kupiti kao dečje igračke ili ukrasi za dom. Simbolizuju vernost, snagu i mudrost.

Tumi je peruanska sekira ili nož koja se od davnina koristi u različitim obredima. Upotrebljavao se na tradicionalnoj setvi kako bi se zahvalilo bogu sunca Intiju. U moderno doba tumi je nacionalni simbol koji visi na zidovima u kućama i predstavlja dobru sreću. Nađete li se u Brazilu potražite figu.

Tursko oko može se pronaći na svakom koraku u Turskoj, ali i brojnim susednim zemljama.

Tom se talismanu ili amajliji pripisuju posebne moći. Reč “nazar” potiče od arapske reči koja u prevodu znači pogled ili pogledati, videti. Prema narodnom verovanju oko štiti njegovog nosica od nesreće.