Lifestyle

Svečanom večerom u rezidenciji ambasadora Republike Srbije u Parizu najavljen projekat “Srpska kuća”

Na samoj obali Sene, sa pogledom na Ajfelovu kulu, u velelepnoj rezidenciji ambasadora Republike Srbije sinoć je održana gala večera povodom najave projekta “Srpska kuća”.

Svečanom večerom u rezidenciji ambasadora Republike Srbije  u Parizu najavljen projekat “Srpska kuća”

Vladimir Veličković

Tokom trajanja Letnjih olimpijskih igara, u periodu od 26. jula do 11. avgusta, u zdanju pozorišta „Teatar Pariz Vilet“, Republika Srbija će se predstaviti ovim multifunkcionalnim projektom. Prolaskom kroz “Srpsku kuću”, posetioci će imati priliku da dožive srpsku kulturu i baštinu, da saznaju više o olimpijskim uspesima naše reprezentacije tokom istorije ovog takmičenja i da uživaju u ukusima tradicionalne srpske kuhinje u modernom ruhu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, umetničkog i kulturnog života francuske prestonice, kao i eminentne medijske ličnosti i ličnosti iz sveta biznisa, Jerom Sans, suosnivač Palais de Tokyo, muzička umetnica Barbara Pravi, Džon Harison, potpredsednik kompanije Airbus, izvršni direktor kompanije Dassault Aviation Erik Trapije, glavni kustos Muzeja Luvr i Dvorca Versaj, Nikolas Milovanović, čuveni umetnički par Ida Tursić i Vilfred Mile, advokat Igor Simić iz advokatske firme Bredin Prat i mnogi drugi .

Vladimir Veličković

 

 

Na početku ove čarobne večeri, goste je pozdravila ambasadorka naše zemlje u Republici Francuskoj, gospođa Ana Hrustanović: “Kreator francuske olimpijske baklje je rekao - ovakve prilike se rađaju jednom u životu i ne smeju se propustiti da iscure kao pesak kroz prste, jer predstavljaju čudesan susret sa istorijom.

Kako je reka na čijim se obalama upravo nalazimo bila inspiracija njemu, tako su neke druge reke bile inspiracija našem umetniku. Želim nam da ovo specijalno veče prihvatimo otvorenog srca, kako nam ne bi pobeglo.

Neću vam pričati o onome što ćete doživeti, to ću ostaviti da sami otkrijete. Mogu vam malo pomoći - pored Sene, unutra ćemo ploviti rekom vizantijsko plave boje - boje večnosti. I, ako se zagledate u nju i njene virove, sigurna sam, srešćete se sa segmentima naše istorije, kulture i duhovnosti. I ko zna, možda svako od nas otkrije i nešto samo njemu znano, nešto što nije znao ni da ima u sebi do večeras… Ono što sigurno znamo je da su Francuska i Srbija veliki, vekovni prijatelji i strateški partneri. I to će i ostati.”

Vladimir Veličković

 

 

 

Nakon ambasadorke Hrustanović, prisutne je pozdravila gospođa Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije. “Ako bi trebalo i sama da opišem svoju zemlju u tri reči, bile bi to – lepota, gostoprimstvo i ljudi” istakla je gospođa Vučić.

“Kao što reka teče i ne menja ime, iako se u istu vodu dvaput ući ne može, tako postoje odnosi koji, bez obzira na različite okolnosti i izazove, ne menjaju pridev koji ih karakteriše - prijateljski. Ovo jeste opis odnosa naše dve zemlje - Srbije i Francuske… Istorijski, kulturološki, savremeni, i uvek prijateljski… Jedna rečenica kojom se vodim u vaspitanju svog sina, ali i u radu sa decom širom Srbije jeste ona da ‘postoje dva poklona koja treba da damo našoj deci…

Vladimir Veličković

 

 

Jedan su koreni, a drugi krila’. Upravo je umetnički, multimedijalni koncept u kome ćemo zajedno uživati inspirisan korenima – ne možemo znati šta želimo da budemo i gde želimo da nas naša krila odvedu ukoliko ne znamo ko smo i odakle potičemo.

 Posebno nam je drago što prvu ‘Srpsku kuću’ u toku trajanja Olimpijskih igara predstavljamo upravo u Parizu. Dobro došli, dakle, u srpsku kuću, koju smo bar na kratko doneli u vašu kuću, sa željom da se predstavimo jezikom autentične istine - jezikom kulturne i istorijske baštine u vremenu koje oplemenjuje i pročišćava olimpijski plamen. Dobro došli i u Srbiju, i pre i u toku trajanja Svetske izložbe Expo 2027. godine, čiji smo ponosni domaćin.”

Vladimir Veličković

 

 

Prisutni su imali priliku da, ulaskom u drugu dimenziju, gde zvuci i pokreti dočaravaju autentičnu atmosferu Srbije, steknu utisak o onome što će nas čekati u “Srpskoj kući”.

Nosioci projekta “Srpska kuća” su Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije, kao i Olimpijski komitet Srbije, Turistička organizacija Srbije, Ambasada Srbije u Parizu, dok je kreativni koncept i izvedba projekta u rukama umetničkog tima iz Beograda, na čelu sa Dušanom Jovovićem.

“Srpka kuća” u Parizu, u La Vilet Parku Nacija, biće otvorena svakog dana, u periodu od 10 do 22 časa, tokom trajanja Olimpijskih igara. Ulaz u kuću će biti besplatan.

 

 

Komentari (0)

Loading