Lifestyle

U čemu je razlika između suve i dehidrirane kože?

14/12/2017

story

Pojmovi kao što su suva, masna i mešovita koža lica sigurno su vam poznati i verovatno već znate koji tip kože imate. Ali, treba imati na umu to da svaki od spomenutih tipova može biti dubinski dehidriran, što je važno imati na umu tokom jeseni i zime.

Upravo zato nije neobično da vlasnice masne kože dolaskom hladnijeg vremena iskuse dubinsku dehidriranost koju će olako pripisati promeni tipa kože koja dolazi sa starošću ili nekim drugim faktorima.

Iako na prvu razlika između suve i dehidrirane kože ne zvuči kao nešto čemu bi se trebalo pridavati tolika pažnja, činjenica je da pravim izborom nege možete iskoristiti puni potencijal svoje kože i izbeći loše dane koji će doneti mitesere, akne i ostale nepravilnosti, ali i odgoditi pojavu sitnih linija i bora.

Šta je suva koža i kako je negovati?

Za razliku od dehidrirane, suvoj koži nedostaju prirodna ulja. To nije trenutno stanje, nego tip kože. Ono što će suvu kožu odati jesu tekstura – perutanje na površini, nešto grublji izgled kože, više sitnih bora, nedostatak elastičnosti. Suvu kožu ne možete “popraviti” ili pretvoriti u drugi tip, ali sigurno možete poboljšati njen izgled tako što ćete za početak u rutinu uključiti bogato ulje da nadoknadite nedostatak prirodnih.

Isto tako, izbegavajte gelove ili penasta sredstva za čišćenje kože koji mogu agresivno delovati na kožu i odlučite se za one na bazi ulja koji će koži dati dodatnu dozu hidratacije prilikom čišćenja. Čak možete koristiti i suplemente koji se uzimaju oralno poput onih koji sadrže omega-3 masne kiseline.

Šta je to dehidrirana koža i kako je negovati?

Dehidriranost je stanje kože koju može iskusiti bilo koji tip kože – i onaj masni! Za razliku od suve kože kojoj nedostaju prirodna ulja, dehidriranoj koži nedostaje voda koja je zaslužna za to da koža izgleda “pupasto” i zdravo.

Dehidrirana koža izgleda sivo, umorno i za razliku od pravih bora, ima sitne linije te je karakteriše neugodna zategnutost. Do dehidracije može doći zbog promene vremena, temperature, stresa, nedostatka sna, ali i zbog agresivnih preprarata za negu kože koji mogu narušiti prirodnu barijeru zaslužnu za odražavanje hidratacije.

Ako uočite da vam je koža trenutno dehidrirana, odbacite na neko vreme pilinge koji mogu pogoršati problem. Potražite serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu i kolagen, kao i micelarne vodice koje će osvežiti lice i dati mu dodatan “boost” hidratacije. Naravno, nikako ne smete zaboraviti na dovoljnu količinu vode koju ćete konzumirati tokom dana.