Lifestyle

Kako da namirnice traju što duže: Paradajz ne držite u frižideru, banane umotajte u foliju

Kako da namirnice traju što duže: Paradajz ne držite u frižideru, banane umotajte u foliju

Hrana je skupa, pa zato svi moramo da naučimo kako da produžimo rok njenog trajanja. Zato, evo nekoliko trikova koji vas neće koštati ništa, a pomoći će vam da dodatno uštedite na kućnom budžetu.

1. Pečurke čuvajte u papirnim vrećama

Za dugotrajnu svežinu pečuraka važno je da plodovi budu suvi, i ostavljeni na tamno mesto. Zato su papirnate vrećice mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se pečurke previše osuše u frižideru stavite ih malo u vodu i tako osvežite.

2. Svež peršun tretirajte kao buket cveća

Kad kupite svež peršun, umesto u plastičnu vrećicu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svetlost – npr. prozora. Na taj način usporićete proces truljenja, a dobićete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris celoga doma.

3. Omotajte aluminijumsku foliju oko celera i banana

Želite li vam da vam celer bude hrskav i svež što je duže moguće, omotajte ga u aluminijumsku foliju. Ova folija sprečava ispuštanje sastojaka iz povrća koji su zaslužni za prerano truljenje. Od velike koristi ovo može biti i kod produžavanja roka trajanja banana.

4. Nemojte stavljati paradajz u frižider

Ne samo da temperatura u frižideru uništavaju ukus i teksturu paradajza, već i uništavaju sam plod. Da biste izvukli maksimum, držite paradajz na kuhinjskom stolu, te mu dopustite da sazre do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.

5. Budite oprezni sa skladištenjem jabuka

Stavite li jabuku u vreću krompira, sprečićete da ovo povrće počne da klija i tako mu produžiti trajnost. No, jabuke ispuštaju etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu vrećicu i tako odložiti u frižider.

Autor: Story.rs
Izvor: Punkufer.hr
Foto: Guliver/Thinkstock

Komentari (0)

Loading