
Industrijske proizvode zamenite sojom, pirinčem, heljdinim brašnom...
Bezglutenska ishrana daje dobre rezultate u pročišćavanju organizma kod zdravih osoba, iako je prvobitno kreirana za pacijente sa celijakijom ili blažom netolerancijom na gluten. Ovakav režim isključuje hleb, testenine sa glutenom i skoro svu industrijski prerađenu hranu, budući da se u njoj uvek prosladoled i pića koja sadrže ostatke kvasa i piva.
Umesto toga, kao adekvatna zamena, u ishranu se uključuju soja, pirinač, kukuruz, heljdino brašno, proso, aktivni suvi kvasac i mleko u prahu. Pre nego što upotrebite neki od ovih proizvoda, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice.
DORUČAK
Odlučite se za jedan od ovih predloga:
- kuvano jaje, 200 g sira, 20 g hleba bez glutena, 10 g putera, 200 ml kakaa ili čaja s mlekom.
- hleb bez glutena s namazom bez glutena, maslacem i marmeladom
- pirinač na mleku s voćem
- omlet sa sirom i šunkom
- provereni bezglutenski musli s jogurtom ili mlekom i medom
PRVI DAN
Ručak: testenina (bez glutena) s graškom (70 g), losos na žaru (120 g), paradajz i zelene salata (200 g), jagode, sok od ananasa.
Večera: varivo od pirinča (30 g) i sočiva (150 g), paprike na žaru (150 g) posute susamom, bezglutenski hleb (60 g), jabuka, čaj od matičnjaka.
DRUGI DAN
Ručak: testenina (bez glutena) s mocarelom (70 g), kuvani spanać za salatu (200 g), voćni kup.
Večera: varivo od povrća (sa 30 g testenine bez glutena i 100 g povrća), ćureća šnicla, kuvana cikorija (200 g), bezglutenski hleb (60 g), pomorandža.
TREĆI DAN
Ručak: testenina (bez glutena) sa svežim sirom (70 g), salata od rukole (200 g), jedna jabuka.
Večera: supa od mahuranki (pripremljena od 30 g pirinča i 200 g mahunarki: sočivo, grašak, pasulj, soja - po želji), salata od zelenog radiča (200 g), kriška bezglutenskog hleba (60 g), dve kriške ananasa.