Lifestyle

Dileme i zablude o kosi

Autor: | 27/12/2017

Dileme i zablude o kosi

Čini se kao da niko nema idealne vlasi, a da bismo odgovorili na neka od najčešćih pitanja i pomogli da postignete savršen izgled, obratili smo se vrhunskim frizerima

Kad se slušaju ženski razgovori po frizerskim salonima, čini se da nikome kosa nije onakva kakva bi trebalo da bude. Suviše je suva ili se brzo masti, a imamo i kombinacije koje su još komplikovanije poput “masna pri temenu, a krajevi suvi” ili “dodatno isušena zbog čestog bojenja”. Da bismo rešili neke od najčešćih dilema, obratili smo se vrhunskim frizerima, s kojima srađujemo.

Kosa koja se često farba

Ne samo da treba farbati isključivo deo vlasi koje su izrasle već se mora strogo voditi računa da se što manje prelazi na ostatak kose. Ukoliko bismo to stalno činili, ona bi se oštetila. To pogotovo važi za žene koje se boje u plavo.

Maske su neophodne za jako oštećenu kosu, ali ni njih ne možete stavljati bez pauze. Preporuka je da se posle dva pranja nanese regenerator, a posle svakog trećeg maska. Činjenica je da kosu ne smemo pretrpati preparatima, jer u tom slučaju neće moći da “diše” i brže će se mastiti.

Skraćivanje oštećenih vlasi

Ženama se ne dopada kad im se kaže da treba da skrate kosu, ali to i inače treba raditi, a naročito kad je oštećena. Svakih mesec – mesec i po dana treba je šišati bar centimetar ili centimetar i po. Ako je oštećenost veća, treba odseći nekoliko centimetara. Imajte u vidu da frizura zbog toga neće izgledati bitno drugačije, ali kosa će ostavljati neuporedivo lepši utisak, jer su vlasi pri kraju najugroženije.

Masna pri temenu, a na krajevima veoma suva

Kada je teme masno, najvažniji je izbor šampona. On treba da bude kvalitetan, da ne bude jak, da ne dehidrira kosu i da je ne masti.

Pravilno pranje je druga stvar o kojoj moramo voditi računa. Iako se čini da to svako zna, neretko zaboravljamo da je treba šamponirati dva, a ukoliko je malo prljavija, i tri puta. Tokom prvog, čak i kad šampon ne peni, treba temeljno, ali lagano izmasirati svaki deo glave. Šampon treba ispirati sve dok kosa ne počne da škripi pod prstima ili još minut posle trenutka kad mislimo da smo je dobro isprali.

Kad je kosa masna pri temenu, a suva na krajevima, ne smeju se koristiti jake maske i kondicioneri, jer je oni slepljuju. Ukoliko je vlas tanka, treba koristiti proizvode za volumen koji daju adekvatnu hidrataciju. Ne treba ih utrljavati u koren kose, a neophodno je dobro da se isperu.

Izrazito suva

Suva kosa je veoma zahtevna, jer “popije” sve što joj pružimo. Pre svega, potrebni su joj kvalitetan šampon, maska i ulje namenjeni tom tipu kose. Vrlo je bitno da je zaštitite od toplote prese ili fena, a to možete uraditi odgovarajućom kremom, serumom ili sprejom, koji ćete naneti pre tretiranja. Možete odabrati i prirodno ulje, kokosovo je fantastično. Svakodnevno nanošenje u malim količinama pružiće kosi dodatnu hidrataciju između pranja.