Lifestyle

Kako da se efektno našminkate za doček Nove godine: Zablistajte u najluđoj noći!

Kako da se efektno našminkate za doček Nove godine: Zablistajte u najluđoj noći!

Kako da se efektno našminkamo za doček Nove godine, a da ne preteramo, savetuje nas jedan od najpoznatijih make-up artista Aleksandar Đikić

Mnogima je Nova godina sinonim za atraktivnu garderobu, frizuru i šminku, ali umeće je zablistati, a ne preterati. Da ne bismo, računajući da je u “ludoj noći” sve dozvoljeno, napravili previše “make-up” grešaka ili da zbog toga što smo zaboravili da stavimo podlogu, naša šminka odmah posle ponoći počne da nestaje ili se razmazuje, otišli smo u studio Aleksandra Đikića, jednog od naših najcenjenijih šminkera. Pitali smo ga sve što mislimo da može da nam bude korisno ako se same budemo šminkale za doček Nove godine.

Sat vremena pre šminkanja stavite neku osvežavajuću masku, jer – budući da 31. decembra svi imamo mnogo manjih ili većih obaveza – već oko osam nam se pomalo spava, a lice dobije umoran izgled. U parfimerijama postoji niz dobrih maskica, počevši od „pil of“ do onih koje blago „zatežu“ kožu. Posle maske na red dolazi hidratantna krema, a kad se ona dobro upije u kožu, nanesite prajmer. Budući da će sama šminka imati dovoljno sjaja, prajmer treba da matira lice. Takvi prajmeri imaju gelastu strukturu i nanose se prstima. Bazu treba koristiti i za senke, jer će ona garantovati njihovu dugotrajnost.

Tečni puder najbolje je utapkati sunđerčićem, s tim što se izbegava predeo oko očiju, jer tu ide korektor, koji treba da bude za nijansu svetliji da bi oko delovalo svežije. Nemojte zaboraviti vrat i dekolte. Sledeći potezi zavise od toga da li ste odabrali jaku šminku za oči ili usne. Ukoliko akcenat stavljate na oči, možete prvo našminkati njih, očistiti čestice senke koje su vam pale po licu, pa tek onda naneti ten. To nije profesionalan pristup, ali ćete na taj način izbeći prljanje pudera tokom šminkanja očiju.

Te večeri su dozvoljene i šljokice, ali ako želite blistavu šminku, biće lepše ukoliko prednost date metalik tonovima. Predlažem veoma sedefaste ili izrazito pigmentisane strukture senki, koje sadrže dosta hajlajtera. Crni “smokey eyes” je sigurna varijanta, naravno ako ga pažljivo uradite, sa dve-tri nijanse. Ženama sa zelenim očima veoma lepo stoje ljubičaste senke, a plavookim nijanse cimeta, bordo i crvenkaste nijanse. Braon očima odlično stoje skoro sve boje, a teget nijanse i plavi krejoni daju im posebnu dozu mističnosti. Ukoliko u obrvama vidite rupicu popunite je, ali ne preterujte s njihovim iscrtavanjem.

Hajlajter stavite na slepoočnice, vrhove jagodica, vrh nosa ili duž nosne linije... Ako imate tamniji ten, birajte zlataste hajlajtere, a ukoliko je vaša koža svetla, koristite srebrno-rozikaste, koji će se uklopiti u rumenilo. Budući da govorimo o dočeku Nove godine, slobodno preterujte s hajlajterom, ali ga ni slučajno nemojte stavljati na „T-zonu“, jer ćete delovati kao da ste se oznojili. Postići ćete vrlo jak efekat tako što ćete prvo staviti kremasti hajlajter, pa preko njega onaj u prahu. Malo hajlajtera stavite preko senke, na sredinu kapka, tik iznad obrva. Time ćete oku dati dodatnu senzualnost, a veoma lepo izgleda i u unutrašnjim uglovima oka. Kada ga stavite ispod najviše tačke luka obrva, dobićete “podignute obrve”.
Kao bazu možete da koristite dugotrajnu masnu senku, za koju će se praškaste senke zalepiti kao puder u kamenu za tečni. Ta senka treba da ima neutralnu boju, a ima i transparentnih, koje izgledaju kao gel. Ako baš ne možete da odolite šljokicama, na kapke ih lepite „gel gliterima“, jer kad se rasipaju po licu, stiče se utisak da se šminka „raspada“.

Koristite dugotrajne karmine da ne biste pola noći proveli popravljajući ih, a prethodno na usne stavite nešto što će ih hidrirati. Ako ste intenzivno našminkali oči, trudite se da usne ne budu u prvom planu. Ukoliko imate lepa usta i zube, slobodno uzmite bordo, crveni ili ljubičasti karmin. Nažalost, šljokice na usnama nisu izašle iz mode, ali računajte na to da je novogodišnja noć duga i da ćete tokom nje jesti, piti, ljubiti se. Metalik karmini, koji su vrlo aktuelni, postoje i u svetlijim nijansama, koje su mnogima prihvatljivije. Najlepše izgledaju crveni, s kojima usne, stvarno, izgledaju kao da su od plastike.

Ako ste radili do kasno ili zbog drugih obaveza imate vrlo malo vremena za šminkanje, uvek možete ići na varijantu – dobar crveni ili drugi tamniji karmin, lepo izvučen ajlajner i veštačke trepavice. Ukoliko niste vešti da stavite pojedinačne ili u snopićima, odaberite one koje naizmenično imaju dužu i kraću trepavicu, jer deluju prirodnije od “klasičnih”, koje stvarno izgledaju veštački.

Ne zaboravite da telo, gde god nije pokriveno garderobom, namažete mlekom koje sadrži blagi sedef, jer će koža biti lepo tonirana i glatka.