Lifestyle

Da li ste gladni ili je nešto sasvim drugo u pitanju: 7 tipova gladi i kako ih neutralisati

Da li ste gladni ili je nešto sasvim drugo u pitanju: 7 tipova gladi i kako ih neutralisati

Kažu da je najgore kad osetite glad i ne pojedete ništa. Ali da li ste ustvari gladni ili je nešto sasvim drugo u pitanju?

Koliko puta smo posegnuli za grickalicama, pojeli sendvič ili kolač bez obzira što nismo gladni? Pre nego što budete naručili još jedan dezert, zastanite malo i zapitajte se da li ste zaista gladni.

Možda vaša želja nema veze zapravo sa glađu, već sa nečim sasvim drugim?

1. Gladne oči

Koliko puta vam se dogodilo da niste gladni, ali vam je neko servirao slatkiš koji izgleda božanstveno? Reagujemo na ono što vidimo i zato će nam lepo prezentovano jelo uvek biti privlačno, ali pre nego što posegnete za čokoladnim kolačem ili pastom, zapitajte se šta se jeli pre toga i da li ste gladni ili vam je samo želja da probate nešto ovako sjajno servirano.

2. Gladan nos

Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Kako bi zadovoljili čulo mirisa, pokušajte s vežbom mirisanja vaše hrane pre nego što počnete da jedete. Na taj način čete uživati u hrani i njenoj aromi, ali i napraviti rez kod određene hrane koja vam i nema prijatan miris.

A post shared by Julie Lee (@julieskitchen) on Jul 8, 2016 at 12:18pm PDT

3. Gladna usta

Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodicu. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra odličnim u drugoj je sasvim neprihvatljivo.

4. Gladan stomak

Kada nam se "čuje" želudac i creva jasan je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora da znači da je našem telu potrebna hrana. Uglavnom je reč o refleksnom osećaju koji doživljavamo, jer nam je telo naviklo da jede u to vreme. Iako ga tumačimo kao zadnji stupanj izgladnelosti, može da bude i manifestacija anksioznosti i nervoze. Pokušajte da ocenite koliko ste i da li ste gladni.

5. Gladan duh

Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Okruženi smo raznim dijetama i savetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori što bi trebalo jesti, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga što bismo hteli i što ne bismo smeli. Smirite se i usresredite se na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvestite signale koje nam šalje telo.

6. Gladno srce

Šta i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žuditi za određenom hranom jer smo je jeli u detinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam uliva utehu. Ponekad jedemo kako bismo umanjili emocionalnu bol. Pokušajte da dokučite koje emocije osećate pre nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako da ih zadovoljite. Nazovite prijatelja ili popijte šolju čaja.

7. Prava glad

Prava glad je onaj tip gladi koja zahteva nadoknađivanje potrošene energije kroz konzumaciju hranjivih stvari potrebnih našem organizmu. Kada smo bili mali intuitivno smo znali kada smo gladni i za čime nam telo žudi, ali s vremenom smo izgubili tu "sposobnost". Ipak, moguće je osvestiti tu potrebu baš kao što smo znali to raditi u detinjstvu.

A post shared by Julie Lee (@julieskitchen) on Feb 7, 2016 at 6:58pm PST


Izvor: zadovoljna.hr
Foto: Guliver Thinkstock

Komentari (0)

Loading