Lifestyle

Evo koliko zapravo treba da pešačite da biste skinuli kilograme

Autor: | 22/01/2018

Evo koliko zapravo treba da pešačite da biste skinuli kilograme

Koliko treba da hodamo da bismo smršali pitanje je koje zanima mnoge, posebno one koji i dalje nemaju volje za jačim fizičkim aktivnostima, a imaju želju da poboljšaju zdravlje i dovedu svoju liniju u red.

Bez brige, jer ako ćete zaista da počnete malo više da šetate, odnosno da šetate tako da postignete neke rezultate, i to je moguće.

Hodanje je jedna od boljih fizičkih aktivnosti, jer jača vaše srce i sistem za cirkulaciju, sagoreva višak masnoća, aktivira svaki mišić u telu, a najbolje je da šetate ovako:

Deset minuta lagane šetnje za zagrevanje mišića i podsticanje metabolizma. Potom ubrzajte tempo i držite ga se 20 minuta. U tom periodu već će započeti proces sagorevanja masnoća, a potom opet usporite i hodajte još barem 10 minuta.  Dok hodate, pripazite na to da vam telo bude u pravilnoj pozi. Vodite računa o tome da vam ramena budu opuštena, leđa ravna, a trbušni mišići lagano zategnuti.

Pripazite i kod disanja. Udišite kroz nos, izdišite na usta, a pripazite i na korake. Prvo peta, onda prsti.

Treninge šetnjom započnite realnom udaljenošću, a potom je s vremenom povećavajte i ubrzavajte tempo kako bi svaka šetnja bila barem malo intenzivnija od prethodne.

Da biste od hodanja zaista i smršali, obično se spominje onih slavnih 10.000 koraka, ali u slučaju da stvarno želite da vidite brže rezultate, zacrtajte 12.000 do 13.000 koraka dnevno, a ako želite da pojačate i taj ritam, birajte zahtevnije puteve s više uzbrdica i nizbrdica.

Iako ove silne hiljade koraka zvuče puno, pola sata do sat vremena šetnje, zavisno o tempu, biće dovoljno da odradite i taj zadatak.