Lifestyle

OPREZ: Zašto baš nikad ne treba prati daske za sečenje mesa samo hladnom vodom i deterdžentom?

OPREZ: Zašto baš nikad ne treba prati daske za sečenje mesa samo hladnom vodom i deterdžentom?

Sirovo meso može biti izvor opasnih bakterija poput salmonele i ešerihije koli. Ako ostanu zarobljene u daskama za sečenje mesa rizikujete potencijalne zaraze, zato je važno prati ih kako treba.

Ako ih perete samo s vodom i deterdžentom za suđe nakon korišćenja, nemojte više, upozoravaju stručnjaci s portala Expert Home Tips.

Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za sečenje, pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Preporučuje se najpre da se daska opere toplom vodom i deterdžentom, a zatim da se potopi u izbeljivač, jer će on sterilisati dasku i uništiti bakterije. Kako biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice.

Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku u mašinu za pranje sudova i operete je na najvišoj mogućoj temperaturi.

Najbolje je da meso sečete na plastičnim daskama, a nikako na drvenim jer se one odlepljuju pri visokim temperaturama i tako propadaju. Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispira, pa je rizik od infekcije uvek prisutan.

Idealno je imati plastične daske za meso, a drvene za povrće.

Autor: Story.rs
Izvor: 24sata.hr
Foto: Guliver/thinkstock

Komentari (0)

Loading