Lifestyle

Pet najčešćih fitnes grešaka

21/06/2017

Pet najčešćih fitnes grešaka

story

Kilogrami koji nikako ne odlaze, mršavljenje na delovima na kojima to ne želite, a zadržavanje masnih naslaga na butinama i stomaku... Da li imate ovakve ili slične probleme?

Predstavljamo vam pet najčešćih fitnes grešaka koje mnoge žene prave i upravo iz ovih razloga ne mogu da dobiju željene rezultate.

Pogrešno izvođenje vežbi

Nije svaka bol dobra bol, već može biti i signal koji vam telo šalje da vežbu izvodite pogrešno. Dobro je kada nakon treninga osetite bolove u mišićima, to znači da su aktivirani, ali ukoliko osetite bolove u kičmi, stomaku ili vratu, verovatno je da vežbe ne izvodite na pravilan način.

Ne ustručavajte se da pitate instruktora da vam pokaže kako se zaista pravilno rade određene vežbe jer čak i one najjednostavnije, kao što su čučanj, iskorak, trbušnjaci ili sklekovi, većina nas izvodi na pogrešan način, a da toga uopšte nismo svesni.

Neistezanje pre treninga

Istezanje pre treninga je jako važno, a mnoge žene ovo preskaču. Dovoljno je samo nekoliko minuta istezanja kako biste se pripremile za trening. Pre izvođenja vežbi potrebno je "probuditi" mišiće, zagrejati ih i postepeno pripremati srce za povećani napor, a pogotovo je važno dobro zagrejati zglobove. Možete jednostavno prošetati lagano po sali tako što ćete hodati naizmenično na prstima i petama, zatim se dobro protegnuti sa rukama visoko podignutim iznad tela i na kraju ih spustiti do poda.

A post shared by Jen Selter (@jenselter) on May 20, 2016 at 2:16pm PDT

Neistezanje nakon treninga

Kada završimo sa treningom jedva čekamo da se odmorimo ili odemo pod tuš. Nakon treninga obavezne su vežbe istezanja, isto kao i pre početka treninga. Istezanjem ćete sprečiti sutrašnju upalu mišića, zaokružiti ceo trening i "izdužiti" mišiće.

Zanemarivanje određenih grupa mišića

Možda ste zadovoljni izgledom svog tela, ali jedino što vas muči su masne naslage oko struka ili na butinama. Prilikom treninga se fokusirate isključivo na vežbe za ova područja dok, na primer vežbe za leđa i vrat uopšte ne izvodite. Ovo je jedna od najučestalijih grešaka zbog koje nikako ne možemo napredovati i pomaknuti se sa mrtve tačke. Vežbe za leđa su obavezne jer deluju na trbušni zid i to na mesta na koje uobičajene vežbe za ravan stomak nemaju efekta. Prilikom vežbanja trebalo bi da aktivirate apsolutno sve mišiće jer ćete kao posledicu imati neravnomerno oblikovano telo.

Preskakanje faze odmora 

Većina ljudi kada jednom počnu da vežbaju osete pravu zavisnost i treniraju sedam dana nedeljno sa uverenjem da što više vežbaju, to bolje. Ovo je još jedna greška. Mišićima je za prirodni proces regeneracije potrebna pauza jer se upravo u tim intervalima pauze oni zapravo i formiraju, a ako im onemogućite da predahnu i da se odmore, prekidate taj prirodni tok zbog čega se oni ne mogu oblikovati ili to rade usporeno.

Pokušajte da izbegnete ove greške prilikom vežbanja. Istegnite mišiće pre vežbanja, dobro zagrejte telo i pitajte trenera sve što vas zanima. Nakon treninga se ponovo istegnite i ne zaboravite da napravite malu pauzu i odmorite svoje telo.

A post shared by Jen Selter (@jenselter) on Jan 19, 2016 at 4:45pm PST

Izvor: zenskimagazin.rs
Foto: Guliver Thinkstock

Komentari (0)

Loading