Lifestyle

Ovaj proizvod je rešenje za osobe sa problematičnom kožom

Autor: | 31/01/2018

Ovaj proizvod je rešenje za osobe sa problematičnom kožom

Danas svaka kozmetička kuća ima svoju micelarnu vodu. Ovaj proizvod se prošlih sezona nametnuo kao jedan od revolucionarnih proizvoda u nezi kože: on čisti, tonira, neki kažu da je lekovit i da transformiše kožu u trenu, ne isušuje, a postoji u raznim kombinacijama s drugim hemijskim sastojcima kako bi bio pogodan za sve tipove kože.

- Micelarna voda u sebi ima male micele, aktivne mikrostrukture raspoređene najčešće u vodi, koji aktivno uništavaju nečistoće na koži na način da ih okružuju i rastavljaju na mikročestice koje se potom skidaju s lica. Te mikročestice čiste kožu bez da je isušuju - objašnjava dr. Mona Goara za magazin Real Simple.

Miceli su sitni molekuli koje prirodno privlače prljavštinu tako da prilikom korišćenja s kože ne skidaju njena prirodna ulja koja su joj potrebna da ostane hidrirana i zdrava.

Zašto treba koristiti micelarnu vodu?

- Micelarna voda ima dvostruko delovanje na kožu, prvo ona čisti šminku i skida velike nečistoće s lica, a onda nakon toga blago sredstvo za čišćenje, koje se ne bazira na sapunu, će dubinski očistiti pore. Jaki sapuni s kože skidaju prirodna ulja i proteine koji je štite, a micelarna voda pomaže da se održi elastičnost kože na način da održava ta ulja na površini kože zahvaljujući kojima je koža zdrava i lepa - rekla je Goara.

Micelarne vode tako neretko preporučuju i dermatolozi, jer nežno čiste kožu, smanjuju rizik iritacije i alergija, a ispiranje nije potrebno, ali samo u slučaju kada se pravilno koristi.

Treba se najpre jednom vaticom očistiti lice kako bi se pokupio višak sebuma i nečistoće, a drugom se dodatno pređe lice kako bi vatica ostavila molekule vode i molekule masnih kiselina koji podstiču rehidrataciju. Pošto micelarna voda ne sadrži alkohol, mirise i boje, odgovara i najosetljivijoj koži.

Kako izabrati pravu micelarnu vodu?

Danas na tržištu ima bezbroj različitih micelarnih voda, a bitno je da onu koju odaberete ne sadrži metale i konzervanse. Različite su micelarne: vode za suvu, normalnu ili masnu kožu.

Zavisno od sastojaka, neke su prilagođene masnoj, a neke suvoj koži dok su treće idealne za osetljivu. Savet stručnjaka je da se koristite namenski, u skladu sa stanjem i tipom kože lica, jer čak i kod ovako blagog proizvoda mogu nastati iritacije ako ih ljudi ne koriste prema uputstvu.