Lifestyle

Ovaj proizvod je rešenje za osobe sa problematičnom kožom

Ovaj proizvod je rešenje za osobe sa problematičnom kožom

story

Danas svaka kozmetička kuća ima svoju micelarnu vodu. Ovaj proizvod se prošlih sezona nametnuo kao jedan od revolucionarnih proizvoda u nezi kože: on čisti, tonira, neki kažu da je lekovit i da transformiše kožu u trenu, ne isušuje, a postoji u raznim kombinacijama s drugim hemijskim sastojcima kako bi bio pogodan za sve tipove kože.

- Micelarna voda u sebi ima male micele, aktivne mikrostrukture raspoređene najčešće u vodi, koji aktivno uništavaju nečistoće na koži na način da ih okružuju i rastavljaju na mikročestice koje se potom skidaju s lica. Te mikročestice čiste kožu bez da je isušuju - objašnjava dr. Mona Goara za magazin Real Simple.

Miceli su sitni molekuli koje prirodno privlače prljavštinu tako da prilikom korišćenja s kože ne skidaju njena prirodna ulja koja su joj potrebna da ostane hidrirana i zdrava.

Zašto treba koristiti micelarnu vodu?

- Micelarna voda ima dvostruko delovanje na kožu, prvo ona čisti šminku i skida velike nečistoće s lica, a onda nakon toga blago sredstvo za čišćenje, koje se ne bazira na sapunu, će dubinski očistiti pore. Jaki sapuni s kože skidaju prirodna ulja i proteine koji je štite, a micelarna voda pomaže da se održi elastičnost kože na način da održava ta ulja na površini kože zahvaljujući kojima je koža zdrava i lepa - rekla je Goara.

Micelarne vode tako neretko preporučuju i dermatolozi, jer nežno čiste kožu, smanjuju rizik iritacije i alergija, a ispiranje nije potrebno, ali samo u slučaju kada se pravilno koristi.

Treba se najpre jednom vaticom očistiti lice kako bi se pokupio višak sebuma i nečistoće, a drugom se dodatno pređe lice kako bi vatica ostavila molekule vode i molekule masnih kiselina koji podstiču rehidrataciju. Pošto micelarna voda ne sadrži alkohol, mirise i boje, odgovara i najosetljivijoj koži.

Kako izabrati pravu micelarnu vodu?

Danas na tržištu ima bezbroj različitih micelarnih voda, a bitno je da onu koju odaberete ne sadrži metale i konzervanse. Različite su micelarne: vode za suvu, normalnu ili masnu kožu.

Zavisno od sastojaka, neke su prilagođene masnoj, a neke suvoj koži dok su treće idealne za osetljivu. Savet stručnjaka je da se koristite namenski, u skladu sa stanjem i tipom kože lica, jer čak i kod ovako blagog proizvoda mogu nastati iritacije ako ih ljudi ne koriste prema uputstvu.