Lifestyle

Ana Stanić: Moj saveznik je zdrava ishrana

Autor: | 04/02/2018

Ana Stanić: Moj saveznik je zdrava ishrana

Pop pevačica otkriva da je od popularnih tretmana isprobala samo mezoterapiju i botoks i da već skoro dve decenije koristi isključivo kvalitetne antiejdžing kreme 

Pevačica Ana Stanić (42) osoba je kojoj ne laskate, već ste potpuno iskreni kad joj kažete – ti se uopšte ne menjaš. Imate utisak da je pronašla neku čarobnu kremu koja briše godine, pa izgleda kao i pre više od decenije. Zasluge za to, po Aninim rečima, ima redovna kućna nega i odlasci kod kozmetičara, kao i zdrav život, a ne mogu se zanemariti ni geni, jer su joj i roditelji mladoliki. Posebna priča je njen mladalački, nemirni duh, koji poznata Beograđanka ovako objašnjava:

– Ne dozvoljavam sebi da mentalno uđem u godine koje mi pišu u pasošu. Puštam sebe da budem sanjar i idealista kao što sam bila nekada i da me raduju iste stvari kao pre mnogo godina. Mislim da se stanje duha ogleda u pogledu i na izrazu lica, jer utisak koji ostavljaš ne zavisi od toga da li imaš dve-tri bore više ili manje, već od energije kojom zračiš.

Kad kažete redovna nega kod kuće i u kozmetičkom salonu, na šta sve mislite?

– Podrazumeva se skidanje šminke pred spavanje, mada se vrlo malo šminkam. Sledi umivanje, pa hranjiva noćna krema i antirid za predeo oko očiju, koji koristim od dvadeset pete godine. Negde sam pročitala da treba početi baš tada i toga sam se pridržavala. Uvek kupujem što bolje kreme, jer imam utisak da na taj način činim nešto dobro za svoju kožu, a time umirujem i svoju savest. Nisu basnoslovno skupe, ali su kvalitetne. Nikad dugo ne koristim istu kremu da se koža ne bi zasitila. Od svoje tridesete godine jednom mesečno ili svakog drugog mesesca idem kod moje kozmetičarke Eme. Nikad joj se ne mešam u posao, jer znam da će sve što uradi prijati mom licu.

Da li vas iskustvo uči da je cena kreme proporcionalna onome što pruža vašoj koži?

– Neću da lažem, pa da tvrdim kako odmah vidim razliku, ali ne mogu ni da kažem da nema efekta. Nikada nisam provela određeni period bez kreme ili s nekom lošom, pa da se lice preporodi kad počnem da koristim dobru. Samim tim, ne mogu se desiti drastične promene. Više verujem u to da fini sastojci dugoročno deluju, a da menjanjem krema utičem na razne probleme ili procese koji se dešavaju u koži. Ne mogu da zaboravim ni mezoterapiju radiotalasima koju mi Ema radi poslednje dve-tri godine. Zahvaljujući tom tretmanu, korisne materije dospevaju u dublje slojeve kože.

Da li ste radili još neki tretman?

– Kad god treba da probam nešto novo, dugo se raspitujem, gledam kako izgledaju žene koje su bile na tom tretmanu, pa taman kad mi se na nekoj dopadnu rezultati, naiđu dve koje pokvare utisak. Potpuno mi je neprihvatljivo da moje lice izgubi prirodan izgled, a vrlo retko sam viđala žene koje su nešto radile, a da i dalje deluju prirodno. Meni ne smetaju bore koje se pojave oko očiju ili usana kada se smejem, ali to ne mogu da kažem za boru između obrva, koja je nastala od mrštenja, jer daje strog izgled. Zbog svetlih očiju, koje su osetljive na sunce, nju stvaram od detinjstva. To je jedina bora zbog koje sam se, posle godina premišljanja i oklevanja, nedavno odlučila za – po mom dotadašnjem mišljenju – kontroverzni botoks. Ispostavilo se da je, ako se koristi u izuzetno malim količinama i samo na ciljanom području, potpuno neprimetan, a istovremeno vrlo efikasan u smanjenju opsega i intenziteta gestikulacije, koja mi smeta. Žao mi je što s tim nisam počela znatno ranije.

Mnogi tvrde da je san najbolji prijatelj ženske lepote, a vi kažete da izgledate bolje kad niste naspavani?

– Tada često dobijam komentare da delujem sveže, a i sama sebi lepo izgledam. Valjda ta nadutost odgovara mom inače mršavom licu. Međutim, kada se ni sledeće noći ne bih naspavala, taj efekat bi se izgubio, a lice bi dobilo umoran izraz. Kad god mogu, spavam bar osam sati.

Podrazumeva li zdrav život na vaš način redovno vežbanje i strogo vođenje računa o ishrani?

– Od letos nisam kročila u teretanu, zbog čega me peče savest, ali verovatno je došlo do zasićenosti. Ovako mi prija, a budući da nemam probleme s kilogramima, izostaje motivacija. Mislim da dobar deo zdravog života čini sama činjenica da ne pušim, da alkohol konzumiram veoma umereno, a obožavam hranu koju bi svaki nutricionista preporučio, poput povrća i kuvanih jela. Moje najveće odstupanje od zdrave ishrane bili su slatkiši, kojih sam se odrekla. Pošto sam preterivala, shvatila sam da će mi pre ili kasnije ugroziti zdravlje, a imala sam u vidu i to da što ih više jedeš, raste želja za njima. Zato sam se potrudila da ih zamenim slatkišima bez šećera.