Lifestyle

Navike koje treba usvojiti: Ubrzajte metabolizam

Autor: | 20/02/2018

Navike koje treba usvojiti: Ubrzajte metabolizam

Otkrivamo vam kako da probudite organizam, pogotovo u ovom periodu godine kad je sve uspavano i manje se krećemo, a jedemo težu hranu

Često ponavljamo reč metabolizam, bilo da se žalimo da nam je suviše spor pa zato lako dobijamo kilograme, bilo obećavajući sebi da ćemo uraditi nešto da ga ubrzamo. Poenta priče je da metabolizam, kada je usporen, sporije pretvara kalorije u energiju, a one koje ne sagori, pretvaraju se u masne naslage. Zanimljiv je podatak da na najosnovnije procese, poput varenja, disanja ili razmišljanja, odlazi 40-70 odsto ukupne energije koju organizam upotrebi. Istraživanja pokazuju i to da naše telo, kad imamo 35 godina, sagoreva sto kalorija manje dnevno nego deceniju ranije, pri istim aktivnostima. Kad sve to imamo u vidu, jasno je kako treba da se potrudimo da “probudimo” naš metabolizam, pogotovo u ovom periodu godine kad je sve uspevano, a mi jedemo težu hranu. Ovog puta nećemo govoriti o savetima koje svi znamo, poput ne preskačite doručak, pijte dovoljno vode ili budite fizički aktivni, već nekim korisnim cakama.

Jutarnja kafa

Kofein ne samo da stimuliše mozak već podstiče metabolizam. Rezultati pojedinih istraživanja pokazuju da naše telo, čak tri sata posle konzumiranja kafe, sagoreva 25 odsto više kalorija nego kada dan počnemo bez šolje tog toplog napitka. Međutim, istraživanja pokazuju i da je sasvim dovoljno stati posle treće kafe.

Zeleni čaj

Uz kofein, o kom smo upavo govorili, zeleni čaj sadrži i elemente koji znatno ubrzavaju razmenu hranljivih materija i gubljenje masnog tkiva.

Temperatura u sobi

Smanjite je, jer organizam tada povećava unutrašnju temeperaturu kako bi održao toplotu, a time anagažuje više energije i troši više kalorija.

Rigorozne dijete

Izbegavajte ih, jer izgladnjivanjem telo dovodite u režim preživljavanja. Tada se metabolizam prebacuje na “program za vršenje najosnovnijih funkcija”, te takva dijeta ne daje rezultate. Sličan negativan efekat postiže se i kada se preskaču obroci. Time se šalje poruka organizmu da treba da skladišti energiju u obliku masnog tkiva, umesto da je troši.

Stres

Znamo bezbroj razloga zbog kojih ga treba svesti na minimum, ali evo još jednog. Dok smo u takvom stanju, naše telo luči hormon kortiziol, koji se u više navrata pokazao kao faktor koji usporava metabolizam. Studija koja je rađena na Univerzitetu u Ohaju 2014. godine pokazala je da žene pod stresom, tokom 24 sata, sagore 104 kalorije manje nego one koje su imale miran dan.

Nedostatak sna

Neispavanost upravo tako deluje na organizam. Pokazalo se da nedovoljno sna utiče na to da se telo prilagodi stanju umora, pa počne da troši manje energije.

Ljuta hrana

Ona ubrzava metabolizam, jer njen neizostavni sastojak kapsaicin, koji daje “goreći” ukus, povećava temperaturu našeg tela.

Oscilacije u unošenju kalorija

Ako ste odlučili da figuru održavate “brojeći kalorije”, ponekad napravite iskorak, pa unesite malo više ili nešto manje nego inače. Uvek isti broj kalorija koje telo treba da sagori tokom dana dovodi do toga da se ono navikne na taj “obim posla” i ulenji.

Proteini

Ukoliko oni čine bar 30 odsto vaše ishrane, imate veliku šansu da ubrzate metabolizam. Istraživanja čak pokazuju da ćete u tom slučaju dnevno sagoreti 150-200 kalorija više nego kada vašim jelovnikom dominiraju masti ili ugljeni hidrati. Proteine čine amino-kiseline, koje se teže razgrađuju, te vaše telo za to troši dodatnu energiju.

Mlečni proizvodi

Oni takođe, daju "zalet" metabolizmu. U tome značajnu ulogu ima kalcijum, koji daje signal našem telu da ubrza potrošnju kalorija, ali samo kada je u kombinaciji s drugim supstancama iz mleka. Naravno, kad nastojimo da smršamo, treba da biramo mleko, sireve ili jogurt s niskim procentom masti.