Lifestyle

7 stvari koje nikada ne bi trebalo da napišete u SMS poruci

Autor: | 25/02/2018

7 stvari koje nikada ne bi trebalo da napišete u SMS poruci

Komunikacija putem telefona, SMS poruka i imejlova, mnogima je olakšala život. Ali došlo je vreme koje se može iskoristiti za završavanje obaveza, a društveni život se vodi usput.

Međutim, to je velika obmana koju rado svi prihvataju jer ih svakodnevne aktivnosti prosto melju. Naročito je teško ženama koje još uvek ne odvajaju porodicu od posla – dakle, treba biti dobra na poslu, divna majka, saosećajna partnerka, uvek raspoložena ljubavnica. Zatim, treba održavati kondiciju, vitku liniju, i frižider pun zdrave hrane koji se ne puni sam. Žene pokušavaju i da se druže, a, nažalost, prvo čega se odreknu su prijateljice iako su one u nekim periodima života jedine sa kojima mogu da se relaksiraju i nasmeju. Tehnologija je omogućila instant druženja, ali, iako se uvek preporučuju susreti "uživo“, evo kako da se kvalitetno SMS dopisujete. Evo, šta nikada ne treba da napišete.

“Imam nešto važno da ti kažem“

Tekstualne poruke su predviđene za prenošenje brzih informacija. Tajne treba da se šapuću u prigušenim razgovorima uz šolju kafe ili čašu vina. Ako imate škakljivu tajnu ili problem koji nije za javnost, bolje je naći par trenutaka za razgovor oči u oči. Upravo zbog toga, i pre svega zbog sebe, nikada prijateljici nemojte nagovestiti da morate nešto da joj ispričate, postaće nestrpljiva i izbrbljaćete se telefonom, a to ponekad nije pametno.

“Moram da otkažem naše velike planove”

Naravno da je lakše SMS porukom obavestiti najbolje prijateljice o promeni planova. Ne morate da objašnjavate zašto nećete doći na njen rođendan, ili zašto odustajete od dugo planiranog zajedničkog putovanja… Ali, to se nikada, NIKADA, ne radi porukom. Pored toga što je nepristojno (kao što se ni veza nikada ne raskida SMS-om), lakše je samo kratkoročno. Veoma brzo će doći čas obračunavanja licem u lice, a tada će vas još moriti osećaj krivoce i stid zbog kukavičluka. A prijateljice će biti uvređene, pored toga što su neprijatno iznenađene promenom planova.

“Zamisli, šta mi se jutros dogodilo…”

Ništa nije gore nego kada prijateljici napišete "SMS roman“ o nečemu što vam se dogodilo, a ona je u haosu na poslu, ili joj plaču deca, ili ima temperaturu… A vi očekujete komentar. Izbegavajte ove situacije, vi nećete dobiti dovoljno pažnje, a ona će se osećati obaveznom i napisati bilo šta. Sačuvajte takve priče za kafu ili večernji izlazak, imaćete dovoljno tema za razgovor i bićete u centru pažnje, što uvek prija. I nećete biti dosadni…

“Imam loše vesti”

Ako je obostrani prijatelj u bolnici ili ste čuli da je neko izgubio posao, nemojte samo poslati kratku poruku sa tužnim emocijama. Da, možete poslati brzi SMS, ali samo da je zamolite da vas pozove što pre da biste razgovarale o vestima. Razgovarajući, razmenićete i emocije, pa ćete jedna drugu utešiti i smisliti kako nekome da pomognete.

“Tako sam ljuta na tebe!”

Ton i nameru teško je razabrati u poruci. Velike probleme ne treba rešavati dopisivanjem, jer se može postići suprotan efekat. Umesto da se pomirite i dopustite drugoj strani da objasni spornu situaciju, može doći do eskalacije sukobate. Ukoliko vam je važno prijateljstvo sa nekim, uvek možete naći sat vremena za razgovor u kojem ćete prijateljicu gledati u oči.

“Jeste li čuli za …?”

Ako želite malo da tračate, budite oprezni, nikada ne znate ko sve ima pristup prijateljičinom telefonu. Poruke se mogu prosleđivati, a nema potrebe da se dovodite u glupe situacije. Opet od bezazlene stvari možete napraviti eksploziju negativnih emocija.

“Srećan rođendan!”

Voljenim osobama treba čestitati lično ili bar pozivom. Na taj način izražavate ljubav i pažnju i dokazujete da uvek imate vremena za lepe stvari u životima dragih ljudi. Ovo se ne odnosi samo na rođendane, lično čestitajte i rođenje, veridbu, udaju, diplomu sina ili kćerke, unuče…