Dekorišite jaja uz pomoć tetovaža! Vruća voda jedini je dodatak, sve je gotovo za tili čas (FOTO)
25/04/2024
18h
Tetoviranje jaja najednostavniji je vid dekorisanja
Zeleniš poprilično specifičnog ukusa, sa listovima koji podsećaju na lišće hrasta, veoma je zdrava, lako se može uzgajati i u kući, a kalorijska vrednost joj je svega 5 kalorija po porciji
Mada se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja. Ima blago gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim jelima. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva. Za ishranu se koriste mladi sočni listovi, cvetići, mlade semene čaure i zrelo suvo seme. Donji listovi su nazubljeni i podsećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova.
Potiče iz Centralne i Južne Evrope, ali gaji se i u Severnoj Americi, Severnoj Africi i Bliskom Istoku. U nekim zemljama Azije gaji se radi semena za ulje, a seme može da se koristiti i za proizvodnju senfa. Rukola se može gajiti skoro cele godine, na otvorenom ili u plastenicima. Ima skromne zahteve za toplotom i otporna je na mraz, a dobro podnosi i sušu. Može se gajiti i na poluzasenčenim i vetrovitim terenima.
Lekovita svojstva
Ova biljka sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, čuva srce, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuje rizik od mnogih bolesti, a posebno je značajna u prevenciji raka dojke. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv i pospešuje lečenje bolesti jetre. Takođe, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj, ali se koristi i kao afrodizijak.
Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina.
Rukola poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mleku. Da biste uneli što više hlorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.
Primena u ishrani
Tamnozelena boja listova rukole ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.
Poznato je da salata od rukole podmlađuje, a njena priprema je veoma jednostavna.
Anterfile: Salata sa grilovanim mladim sirom i rukolom
Sastojci:
Priprema: Papriku oprati, naseckati na manje kriške i peći na grilu. Pečene paprike poređati u posudu i poklopiti da se upare, kako bi otklonili kožicu. Očišćenu papriku narezati na tanke trakice. Pileća prsa rastanjiti nožem, začiniti tucanom mešavinom bibera, majčine dušice i soli. Piletinu zapeći na grilu kratko da se ne isuši i naseckati na tanje parčiće. Mladi sir dobro ocediti i naseckati na parčad oko santimetar debljine, svako parče umočiti u maslinovo ulje i peći na grilu dok ne dobije lepu boju. Rukolu oprati, prosušiti, posložiti na tanjire za posluživanje i preliti maslinovim uljem. Preko rukole poređati piletinu, sir i paprike.
Anterfile: Sendvič sa govedinom i rukolom
Sastojci:
200g goveđeg mesa
2 paradajza
krastavac
rukola
jaje
maslac
beli luk
beli tost hleb
Priprema: Hleb iztostirajte, premažite maslacem i namažite čenom belog luka. Govedinu iseckajte na trakice i izdinstajte. Nakon 10 minuta, kada je meso gotovo, složite sendvič. Hleb, paradajz seckan na kolutove, krastavac seckan na kolutove, malo sveže rukole, kolut kuvanog jajeta i meso, pa opet salate i opet hleb. Savršen je i topao i hladan.
Anterfile: Pevačica Dženifer Lopez izgleda sjajno u kasnim četrdesetim, a zasluge pripisuje dobrim navikama za vežbanje, u koje spada i konzumacija rukole koja doprinosi regeneraciji mišića
Savet plus: Od rukole se može napraviti i savršen pesto sos, ukusan i zdrav umak, a najbolji je u kombinaciji sa orasima i lukom
Dekorišite jaja uz pomoć tetovaža! Vruća voda jedini je dodatak, sve je gotovo za tili čas (FOTO)
25/04/2024
18h
Tetoviranje jaja najednostavniji je vid dekorisanja
Isprobajte recept Nataše Pavlović i poslužite ukućanima prženice kakve dosad nisu probali
23/04/2024
3 dana
Prženice na tri načina po receptu Nataše Pavlović
Nova era zdrave ishrane: U Walter stigli Vege ćevapi!
22/04/2024
4 dana
Sa novim vegetarijanskim obrocima možete uživati u ukusnim, a manje kaloričnim jelima. Ova čarobna kombinacija zdravlja i gastronomskog zadovoljstva čini svaki obrok pravim užitkom
Ludo je volela kolegu iz Hrvatske: Evo kako danas izgleda Zimče iz Vojne akademije
26/04/2024
2h
Tijana Pečenčić u javnosti
Nož u leđa najboljoj drugarici: Otkrivena TAJNA o IZDAJI u odnosu Cece Ražnatović i Viki Miljković
25/04/2024
12h
Prijateljstvo Viki Miljković i Cece Ražnatović traje decenijama, upravo je zato svima nejasno zašto je Viki za venčanu kumu odabrala drugu koleginicu