Lifestyle

Nova strast Šveđana: Obavezna sportska aktivnost u sklopu radnog vremena

Autor: | 28/02/2018

Nova strast Šveđana: Obavezna sportska aktivnost u sklopu radnog vremena

Provesti sat vremena tokom pauze za ručak plivajući u bazenu nije ništa neobično za stanovnike brojnih zapadnih zemalja, ali mnogi švedski poslodavci odnedavno ovu praksu postupno uvode kao obavezu.

Među njima su i javna kompanija za distribuciju vode Kalmar Vatten kao i kompanija tenisera Bjoerna Borga AB, čiji je istoimeni modni brand vrlo popularan u svetu.

Svakog petka njihovi zaposleni napuštaju svoje radno okruženje i sat vremena provode u sportskom centru u obližnjem kvartu.

Sportske aktivnosti nemoguće je izbeći: već više od dve godine na oglasnoj tabli visi raspored s obaveznim sedmičnim sportskim aktivnostima, koje je pokrenuo direktor kompanije Bjoern Borg AB, Henrik Bunge, 'fit' četrdesetgodišnjak koji građom tela podsjeća na bugarskog rvača.

- Ako želite da se zaposlite u ovoj kompaniji, a ne želite da poštujete njena pravila, moraćete da  odete - kaže bez ustezanja Bunge, dodajući da zbog jednog sata sportskih obaveza tokom radnog vremena dosad niko nije otišao.

Kaže da su ciljevi koji se sportskim aktivnostima žele postići - produktivnost, rentabilnost i druženje zaposlenih.

A da su ciljevi ispunjeni pokazali su rezultati istraživanja što ih je 2014. proveo Univerzitet u Stokholmu. Preznojavanje za vrijeme fizičke aktivnosti u sklopu radnoga dana pokazalo se pozitivnim za zaposlene i za poslodavce.

Zaposleni su bili koncentrisaniji, fokusiraniji na posao i u boljoj formi. S druge strane, i poslodavac je od toga imao korist. Pokazalo se da su obavezne sportske aktivnosti u pauzi za ručak bile ključne za smanjenje izostanaka s posla, kao i bolovanja.

Zabeleženo je čak 22 posto manje izostanaka s posla, što nije zanemarivo s obzirom na činjenicu da je u Švedskoj postotak bolovanja dvaput veći od evropskoga proseka.

Rumenih obraza, s osmesima na licu, šezdesetak zaposlenh koji su učestvovali u satu joge kaže da je "sportska pauza sjajna stvar". Šveđani se ponose činjenicom da su najsportskiji narod Starog kontinenta. Po podacima Eurobarometra iz 2014., 70 posto ih se bavilo nekom sportskom aktivnošću na sedmičnom nivou, a 51 posto dva do tri puta sedmično.

Fizički najneaktivniji Evropljani su Bugari. Samo 22 posto stanovnika vežba jednom sedmično.