Lifestyle

Najnovije istraživanje: Tinejdžerke depresivne zbog društvenih mreža

Autor: | 04/03/2018

Najnovije istraživanje: Tinejdžerke depresivne zbog društvenih mreža

Pet sati dnevno na telefonu i kompjuteru nije ništa neobično za tinejdžerke, ali je upravo to rizik da obole od depresije. Tako je pokazalo istraživanje naučnika sa Univerziteta San Dijego koji su poredili simptome ovog oboljenja sa korišćenjem društvenih mreža.

U studiji je učestvovalo 133.000 tinejdžera, koji su odgovarali na pitanja koliko često koriste elektronske uređaje, kada je otkriveno da su devojčice najranjivija kategorija. Kod njih je rizik za pad u depresiju i suicid povećan za 71 odsto.

- Rezultati jasno pokazuju da mobilni telefoni i društvene mreže imaju veći uticaj na devojčice nego na dečake. Razlog je verovatno taj što dečaci uređaje koriste za igrice. Devojčice su veoma zabrinute za svoju popularnost i društveni status, a sada se to može meriti lajkovima i brojem pratilaca na Fejsbuku ili Instagramu, pa one sebe na osnovu toga vrednuju - objašnjava lider studije, dr Džen Tvenge i dodaje da je povećanje broja tinejdžera sa mentalnim problemima zabrinjavajući, pišu "Novosti".