Lifestyle

Nesanica, glavobolja, umor: Kako podneti nagle promene vremena

Nesanica, glavobolja, umor: Kako podneti nagle promene vremena

Nagle promene vremena, mogu biti krivac za različite zdravstvene probleme, naročito u procesu prelazaka godišnjih doba iz jednog u drugo.

Nagli skokovi temperature sa visokih na niske i obrnuto, loše utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju, što na kraju može dovesti do raznih tegoba poput nesanice, glavobolje i umora, koje prate osećaji nervoze i razdražljivosti.

Evo nekih načina, kako da ove simptome izazvane naglom promenom vremena, olakšate sebi:

Pratite vremensku prognozu i pripremite telo na razlike u temperaturi

Kao što svakog jutra proveravamo kakva je temperatura da bismo odlučili kako da se obučemo, trebalo bi da proveravamo najavljuju li drastične razlike između jutarnje i dnevne temperature, kako bismo svoje telo eventualno prilagodili promeni. Ukoliko ste meteoropata, već sa prvim simptomima glavobolje možete uzeti tabletu i rešiti se svih problema.

Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji vid fizičke aktivnosti u trajanju od pola sata i više, učiniće telo izdržljivijim i otpornim na uticaje vremenskih promena. Još je bolje ako se ta fizička aktivnost odvija u prirodi, na čistom vazduhu. Aktivnosti u prirodi pomoći će i da se oslobodite stresa i smanjiće šanse za pojavu glavobolje.

Raznolika ishrana, puna vitamina

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem, dobar je preduslov za smanjen uticaj vremena na vaš organizam. Uz to, važno je i redovno i dovoljno piti vodu. Stručnjaci savetuju da je potrebno uneti od 2 do 3 litra vode, na dan.

Zamenite kafu biljnim čajem

Biljni čajevi uticaće na vaš nervni sistem i podstaći će vas da se opustite, što direktno utiče na osećaje poput umora i razdražljivosti, izazvanih naglim promenama vremena. Stoga u ovakvim danima, umesto prve jutarnje kafe, popijte čaj od kamilice, prenose Nezavisne.