Lifestyle

Najnovije istraživanje: Empatija je genetski nasledna

Autor: | 21/03/2018

Najnovije istraživanje: Empatija je genetski nasledna

Empatija (osećajnost prema drugima) rezultat je ljudskog iskustva i vaspitanja, ali na nju utiču i geni, pokazuje poslednje istraživanje britanskih i francuskih naučnika.

Velika naučna studija u kojoj je učestvovalo više od 46.000 osoba, potvrdila je da žene, u proseku, pokazuju više empatije od muškaraca.

Studija je sačinjena uz pomoć genetskih testova i istraživala je sklo­nost ljudi pre­ma ra­zli­či­tim bo­le­sti­ma. Naučnici su studiju bazirali na rezultatima “koeficijenta empatije”, koji je rezultat rešavanja upitnika Univerziteta u Kembridžu iz 2004. godine.

Nakon što su proučili rezultate i gene 46.000 osoba, analizirajući ih na osnovu uzorka pljuvačke, naučnici su zaključili da se empatija, delimično, nasleđuje preko gena.

Najmanje desetina varijacija gena povezuje se sa genetskim faktorima, navode istraživači i napominju da su varijacije koje smanjuju empatiju u vezi sa povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertnosti.

Novo istraživanje potvrdilo je da žene, u proseku, pokazuju više empatije od muškaraca, ali ta razlika nije povezana sa DNK, već sa uticajem hormona i socijalizacijom.

Najviše zevaju saosećajni ljudi