Lifestyle

Nega noktiju kod kuće

Nega noktiju kod kuće

Ne morate ići na skupe tretmane u kozmetičke salone da biste obezbedili pravu negu, već uz pomoć malih saveta to možete učiniti i kod kuće

Lepi i uredni nokti važan su atribut ženstvenosti i jedna od prvih stvari koje se primete. Zbog toga je adekvatna, sistemska i predana nega na tom polju neophodna. Naravno, ne misli se samo na lakiranju nego o čitavom sistemu mera koje pomažu da naše ruke izgledaju negovano. Tu se ubrajaju hidratacija nokatne ploče, njeno brušenje, nežno odstranjivanje zanoktica, turpijanje, kao i zaštita i lakiranje noktiju.

Uklanjanje zanoktica

Pravilna nega noktiju podrazumeva detaljno ulepšavanje predela oko nokatne ploče. Pojava zanoktica jedan je od osnovnih problema koji muči upravo tu regiju, jer osim ružnog izgleda, one umeju da budu vrlo bolne i podložne upalnim procesima. Maska od supene kašike kokosovog i maslinovog ulja i isto toliko mleka za telo idealno je rešenje za njihovo nežno tretiranje.

Nega nokatne ploče

Uvek se trudite da svoje nokte zaštitite od spoljašnjih uticaja. Tokom hladnog vremena nosite rukavice, a pre svakog tuširanja probajte da na njih dobro utrljate vazelin ili maslinovo ulje. Na taj način sprečićete vodu da ih omekša, a s druge strane, dozvolićete hranljivim sastojcima iz ulja da dublje prodru u njih.

Ukoliko želite lepe i jake nokte, turpijanje je tehnika koju takođe morate da savladate. Njome ćete ukloniti sitne pukotine na vrhovima nokatne ploče koje mogu da se prošire i prouzrokuju pucanje. Ono što je najbitnije poboljšaćete njenu cirkulaciju, pa će postati jača i otpornija na spoljašnje uticaje.

Odabir turpije

Klasične “šmirgla” turpije dostupne su i povoljne, ali nisu najbolji izbor, jer ako ih ne koristite pravilno, mogu prouzrokovati oštećenja. Najbolja i proverena varijanta jeste ona sa kristalnom površinom. Osim što duže traje, efikasnija je i nežnija prema noktima.

Proces turpijanja

Započinje se samo ako su nokti potpuno suvi. Turpiju pomerajte u jednom pravcu i prvo tretirajte vrhove, a zatim pređite na strane, držeći je paralelno sa ivicama. Za sam kraj izbrusite nokatnu ploču, ali budite veoma pažljivi jer ne želite da uklonite njen zaštitni sloj.

Lakiranje noktiju

Pre nego što započnete lakiranje, nemojte zaboraviti da nanesete jabukovo sirće koje u svom sastavu ima čak 19 minerala važnih za rast noktiju. Odmah nakon toga namažite podlogu za lak, a zatim i boju po želji, ali u tankom sloju. Proces možete da ponovite tek kada je lak potpuno suv. Za njegovo skidanje birajte odstranjivače bez acetona, na bazi vitamina E.

Odabir boje laka u odnosu na ten

Prema mišljenju stručnjaka, svetloj puti odgovara bež ili svetloružičasta boja, dok srednje svetli ten najbolje trpi beli lak s naznakama sive i plavičaste. Maslinasta boja kože voli bež nijanse s jakim podtonom bele, a tamna put puderasto ružičastu tonove.

Ako želite da vam lak duže traje, držite ga u frižideru.

Trikovi s lakovima za nokte

Najbolji način da vizuelno povećate nokte, a samim tim i produžite prste jeste nanošenje laka u boji kože s belim ili ružičastim nijansama. Međutim, ako preferirate njihov kraći izgled, izaberite tamnije nijanse.

Sjajan trik: Osušite lak na noktima za samo jedan minut