Lifestyle

Majke koje stalno "gunđaju" stvaraju uspešniju decu

Majke koje stalno "gunđaju" stvaraju uspešniju decu

Ako imate mamu koja je uvek stroga i stalno gunđa oko stvari koje morate da uradite, vreme je da joj zahvalite, jer ćete biti uspešniji od drugih!

''Hoćeš li konačno pospremiti svoju sobu?'' ili ''Zašto još nisi napisao/la svoj domaći zadatak?'', ovo su rečenice koje i više nego dobro poznajemo iz svog detinjstva. Nismo ih voleli i veoma su nas iritirale.

Rezultat je uvek bio identičan. Mama ne bi stala dokle god ne bi obavili što je od nas bilo traženo i to odmah!

Studija sa Instituta u Eseksu otkrila je da mama gunđala i nisu tako loše za našu budućnost, baš suprotno. Prema studiji, deca koju su mame često ''uznemiravale'' da uredno i savesno obavljaju svoje obaveze, uspešnija su u kasnijem životu. Deca kojoj su mame često popuštale, nažalost u kasnijem životu nisu bila toliko uspešna.

Deca nasleđuju inteligenciju od majke, a ne od oca

Budući da način na koji nas majke odgajaju u ranoj mladosti, igra značajnu ulogu u vezi sa karakteristikama koje ćemo poprimiti u kasnijem životu. Sve te karakteristike odražavaju se u našem profesionalnom, ali i privatnom životu.

Studija je obuhvatila oko 15.500 devojčica uzrasta između 13 i 14 godina kroz period od 6 godina. Pokazalo se da su devojčice s majkama koje su imale visoka očekivanja od svojih potomaka, češće odlazile na fakultet i kasnije imale veće plate.

Istraživači su takođe otkrili da je verovatnost tinejdžerskih trudnoća za te devojčice bila znatno niža.