Lifestyle

"Slomljeno srce“ nije mit

"Slomljeno srce“ nije mit

Sintagma "slomljeno srce" zvuči kao najobičnija fraza, ali, ipak, nije. Istraživanja pokazuju da intenzivni, traumatični događaji, kao što su raskid, razvod, preljuba ili gubitak voljene osobe zaista mogu da prouzrokuju fizički bol na području srca. Takvo stanje se čak i stručno naziva sindrom "slomljenog srca".

Stručnjaci objašnjavaju da u trenutku kada doživimo jak udar i veliku tugu, mozak počinje da distribuira određene hemijske supstance koje značajno slabe srce. Sledeća slika je - snažan bol u grudima i nedostatak kiseonika, povijena ramena, stavljanje ruke na levu stranu tela... Mnogi imaju osećaj kao da će doživeti srčani udar, a većina spas vidi u ležanju u položaju fetusa, uz tihu muziku i mrak.

Stručnjaci upozoravaju da ako ovo stanje potraje duže od sedam dana može da se odrazi na fizičko zdravlje, pa savetuju ljudima da se posle tog perioda trgnu kako znaju i umeju. Istovremeno poručuju da nije dobro ni kada neko na silu pokušava da "podigne" nečije "slomljeno srce". Osoba to može da doživi kao agresiju i povuče se još više u osamu.