Lifestyle

Ovo su super saveti koji će vam pomoći da pripremite kosu na visoke letnje temperature

Ovo su super saveti koji će vam pomoći da pripremite kosu na visoke letnje temperature

Ako želite da imate zdravu i negovanu kosu, potrebno je da je pripremite za izlaganje suncu, jer pravila održavanje lepe kose nisu ista kao i zimi...

Kada dođe lepše vreme, svakako je potrebno da razmišljamo o drugačiji nezi tela, lica i kose. Pripreme za očekivane visoke temperature, a samim time i leto, treba započeti na vreme. Kosa je posebno osetljiva na UV zrake, pa se često događa da je nakon dolaska s mora moramo drastično skratiti, jer je previše oštećena. Zato, započnite s pripremama na vreme i bezbrižno uživajte u letnim radostima.

Svi znamo da je farbana kosa posebno podložna oštećenjima, jer samo bojenje iste drastično oštećuje strukturu kose. A kada tome još dodamo UV zračenje i so, kosi pod tim "napadom" nema spasa. Ovo se odnosi na plave i crvene nijanse boje. Kako bi trebalo da je zaštitimo, važno je da na kosu nanesete regenerator u spreju koji se ne ispire, a štiti kosu od UV zrakčenja.

To se čak odnosi i na one koji puno vremena provode šetajući se obasjanim snažnim gradskim suncem - dakle, nemojte ovo pravilo upražnjavati samo na plaži.

Pre letovanja, obavezo idite kod frizera. Mnogi veruju kako je to najbolje učiniti nakon dolaska s mora, ali po mišljenju stručnjaka tu se krije zamka. Ispucali vrhovi se još više oštećuju zbog uticaja sunca i soli pa kada se vratite, moraćete kosu da skratite i više nego što ste planirali. Predlog - dve sedmice pre nego što odete na more, ošišajte se i krenite na letovanje sa zdravom kosom. Uz šišanje, kosu je dobro podvrgnuti i “botoks” tretmanu kako bi se dodatno zaštitila i ojačala.

Obogatite svoju ishranu zdravim namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama. U jelovnik uvrstite puno plave ribe, jaja, španaća, lanenog ulja i chia semnki. Tako ćete nahraniti kosu iznutra i ona će biti sjajna, jaka i zdrava, ali ćete i organizam "napuniti" hranjivim supstancama, a i kosu osnažiti iznutra.

Osigurajte vašoj kosi dodatnu negu. Perite je svaki ili svaki drugi dan, jer tokom visokih temperatura vlasište se znoji. I zato je važno kosu prati blagim šamponima namenjenim svakodnevnoj upotrebi. Jednom sedmično kosu negujte posebnom dubinskom negom i izaberite preparate bogatim arganovim uljem kako bi joj osigurali vlažnost i zdravlje.