Lifestyle

Evo šta bi trebalo uključiti u ishranu kako biste tokom celog dana bili nasmejani i dobro raspoloženi

Evo šta bi trebalo uključiti u ishranu kako biste tokom celog dana bili nasmejani i dobro raspoloženi

Da li želite da se osećate bolje i stimulišete telo da luči endorfin? Ovaj divan hormon pomaže da povratimo svoje dobro raspoloženje. Telo proizvodi endorfin samo kada, na primer, vežbate ili pojedete prave proizvode. Ovo su namirnice koje najefikasnije uklanjaju crne misli.

Tamna čokolada

Prema istraživanju objavljenom u časopisu „British Journal of Clinical Pharmacology”, tamna čokolada efikasno podiže nivo endorfina. Ako dodatno izaberete onu koja je bogata kakaom, takođe ćete sebi obezbediti flavonoide ili antioksidante koji su korisni za mozak.

Čili

Začini poboljšavaju raspoloženje zahvaljujući jedinjenjima koji stimulišu receptore za bol (kapsaicin u ljutim papričicama). Lučenje endorfina je ovde reakcija na bol, kako je objavio časopis "Temperatura".

Vanila

Miris ovog začina poboljšava raspoloženje smanjenjem nervne napetosti za više od 60% - to je rezultat istraživanja sprovedenog u Memorial Sloan Kettering Cancer centru.

Miks za dobar humor

Komadiće tamne čokolade stavite u posudu i dodajte ½ seckane vanile i malo suvog čilija. Sve suve sastoje stavite u vrelo mleko ili dodajte malo želatina i ostavite da se smesa učvrsti. Ovo je kalorična užina i naročito je korisna u stresnim situacijama, kada ste iritirani ili tužni!