Lifestyle

Zašto je 185 stepeni idealna temperatura za stilizovanje kose?

Zašto je 185 stepeni idealna temperatura za stilizovanje kose?

Ukoliko vaša presa za kosu ima opciju podešavanja temperature, trebalo bi da naučite na kojoj visini treba da stanete...

Aparati za stilizovanje kose, koji rade na toplotu nisu ni malo za šalu. Ako ste se nekada opekli na presu ili figaro, onda znate zašto to govorimo. Većina tih aparata je podešena da se zagreva na oko (ili preko) 200 stepeni, a ako vam je poznata priča o izgorelom prstu, možete li zamisliti šta ta temperatura radi vašoj kosi svaki put kada je ispravljate ili uvijate?

Ako vaš aparat ima opciju za podešavanje temperature koja može otići i preko 200 stepeni, to ne znači da je morate isprobati. Idealna temperatura za stilizovanje kose je 185 stepeni, što je i naučno dokazano. Dr Tim Mur je izvršio jedan eksperiment koji će vam promeniti svest o temperaturi i toploti koju koristite za ulepšavanje kose.

On je na pramenu devičanske, nefarbane kose demonstrirao sledeće: podesio je presu na 210 stepeni i sačekao da se u potpunosti zagreje. Zatim ju je prislonio na pramen kako bi ga ispravio. Nakon 15 sekundi – kosa je bila u potpunosti spržena. Zatim je upalio drugu presu i podesio je na 185 stepeni. Ponovio je postupak, a kosa je ostala – netaknuta i sjajna.

Zašto je 185 stepeni idealna temperatura za stilizovanje kose?

Zato što je tačno ovaj broj idealna “srednja” tačka u kojoj toplota prodire kroz lipide u kosi dovoljno da im promeni oblik u željeni, bez gorenja i izazivanja elektriciteta.

Iako sada znate zašto presu uvek treba da držite na ovoj temperaturi, preporučujemo da što manje upotrebljavate ove aparate za kosu i makar je 3 puta nedeljno odmorite od stilizovanja kako biste je očuvali lepom i zdravom.