Lifestyle

Maslačak za zdravu jetru i želudac

Maslačak za zdravu jetru i želudac

Iako izgleda kao običan žuti cvet, veoma je važan lek koji pomaže kod oboljenja bubrega, bolnog menstrualnog ciklusa, a deluje i protiv hepatitisa B, popravlja krvnu sliku, čisti organizam i topi celulit

Radič, popina pogačica, žutinica, italijanska salata sve su to nazivi za maslačak – višegodišnju zeljastu biljku iz porodice glavočika. Raste na livadama, travnjacima, mada mu najviše prija vlažna obradiva površina. Njegova lekovita svojstva otkrili su narodi Evroazije dok je danas rasprostranjen i uzgaja se u svim zemljama sveta. Sadrži obilje pelina, cinka, flavonoida, vitamina B i C, sterola, tanina, kalijuma i gvožđa. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, dok od listova može da se napravi veoma ukusna i lekovita salata. U mnogim zemljama uzgaja se kao povrće te se njegovi cvetovi mogu koristiti za pravljenje meda, piva i vina, a njegov prženi koren kao dobra zamena turskoj kafi.

Lekovita primena

Iako izgleda kao običan žuti cvet, maslačak je veoma važan lek. Pomaže kod oboljenja žuči i jetre pa se smatra adekvatnim medikamentom protiv hepatitisa B. Pospešuje i rad bubrega i želuca, snižava nivo holesterola, reguliše neuredan menstrualni ciklus, čisti organizam i popravlja krvnu sliku. Ublažava svrab, lišaje i osip, a deluje i kod alergija i čireva na telu.

Oslobađanje suvišne tečnosti iz organizma

Čaj pripremljen od maslačka pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma, čineći naše noge lakšim, a samim tim, sprečava i nastanak ispucalih kapilara. Ukoliko imate ovu vrstu zdravstvenih problema, treba da pijete do dve šolje dnevno, tokom šest nedelja. Za pripremu čaja pomešajte kašičicu osušenih listova, jednu cvetova i jednu sitno iseckanog korena maslačka. Sve promešajte i prelijte šoljom vode. Nakon 20 minuta čaj je spreman za upotrebu.

Protiv stomačnih tegoba

Maslačak se koristi i za ublažavanje stomačnih tegoba i problema sa stolicom, a najbolje rezultate daje sveže isceđen sok. On se pravi kombinacijom listova i korena, koje je nepohodno prethodno dobro iscediti. Dve kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mleka i zasladite medom. Da bi efekat bio što bolji potrebno ga je piti naredne tri nedelje na prazan želudac. Redovna primena jača imunitet, a pomaže i u prevenciji raka.

Za savršenu kožu

Dovoljno je da u posudu s malo prokuvane vode ubacite omiljeno eterično ulje i nekoliko maslačaka. Posle 20 minuta parenja, koža vašeg lica osetiće mnoge pogodnosti. Pore će se otvoriti a miteseri postati mekši te ih je lakše izvući na površinu. Mrtve ćelije će nestati, a vaše lice postaće manje podložno aknama, bez dodatnog isušivanja.

Topi celulit

Redovnom konzumacijom salate od maslačka istopićete celulit i obezbedićete telu odličan prolećni detoks.

Savet plus

Sirup od maslačka čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Dve šoljice cvetova maslačka prokuvajte u dva litra vode, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Poznata ličnost

Muzičarka Keli Pikler dugo se borila protiv osećaja zamora prouzrokovanog lošom krvnom slikom. Nakon što je u svoju ishranu uvrstila maslačak njena krvna slika se poboljšala a osećaj pospanosti i tromosti izgubio.

Recepti:

Makaroni s piletinom, parmezanom i maslačkom

Sastojci:
500 g makarona
300 g pilećeg mesa
100 g parmezana
100 g maslačka
2 veća paradajza
so
origano
maslinovo ulje

Priprema:

Za početak, u malo veću šerpu s vodom ubacite makarone, nekoliko listova maslačka i kuvajte par minuta. S druge strane, na maslinovom ulju ispržite piletinu, paradajz i luk koje ste prethodno isekli na kolutove. Za sam kraj procedite makarone i listove maslačka i posolite ih po ukusu. Dodajte piletinu, paradajz i luk pa pospite parmezanom i origanom.

Salata od maslačka

Sastojci:

50 g mirođije
krastavac
150 g zelene salate
100 g listova maslačka
5 rotkvica
150 g rukole
limun
morska so
maslinovo ulje

Priprema:

Listove maslačka, zelenu salatu i rukolu operite pod jačim mlazom vode. Dodajte im malo maslinovog ulja, sok od isceđenog limuna, na kockice iseckane rotkvice i krastavac i sve začinite morskom solju. Dobro sve izmešajte i ukrasite malo mirođijom.