Lifestyle

Kako da vam omiljena boja kose ostane intezivna i postojna tokom leta

Kako da vam omiljena boja kose ostane intezivna i postojna tokom leta

Leto nije najbolji prijatelj farbane kose, ali uz pomoć ovih saveta to više neće biti problem.

Koliko god voleli leto, ono donosi i niz problema.

Pogotovo kada je u pitanju farbana kosa. Znoj, sunčevi zraci, morska so i drugi spoljašnji faktori izbeljuju boju i oštećuju vlasi. No postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete očuvati postojanost vaše boje, čak i ako osveženje tražite u bazenu.

1. Koristite kokosovo ili maslinovo ulje za kosu

Ulje za sunčanje obavezna je oprema za plažu, ali nemojte ga mazati po kosi. Boju i vaše vlasi najbolje će zaštiti prirodna ulja, poput kokosovog ili maslinovog. Odaberite svoje omiljeno i pre nego što uskočite u more ili bazen, stavite ulje po celoj kosi. To će napraviti zaštitni sloj između pramenova i morske soli, odnosno hlora iz bazena, pa će vaša boja ostati netaknuta.

2. Istuširajte se pre kupanja

Pre nego što uskočite u bazen ili more, istuširajte se običnom vodom jer će tako kosa upiti manje hlora i morske soli. Isto ponovite i nakon plivanja. A ako u blizini nemate tuš, ponesite bocu vode i pokvasite kosu.

3. Koristite kremu za sunčanje

Baš kao i vašoj koži, i kosi je potrebna zaštita od štetnog UV zračenja. A ako niste znali, danas postoji niz proizvoda za kosu sa zaštitnim faktorom, čiji se broj na policama u prodavnicama u letnjim danima udvostruči, tako da potraga neće biti teška.

4. Zavežite kosu

Frizuru koju imate kada idete na plažu ili bazen takođe igra veliku ulogu u njenom održavanju. Ako možete, najbolje bi bilo da što manje kvasite kosu, a to ćete najlakše postići ako je svežete u punđicu.

5. Pravilno je šamponirajte

Znamo da vam se ne da baš svaki dan nakon dolaska s plaže ili bazena detaljno perete kosu, ali ako želite da sačuvate boju, to je upravo ono što biste trebali da uradite. Na letovanje obavezno ponesite šampon za obojenu kosu, čak i ako ga redovno ne koristite jer vam leti treba bolja zaštita. I nemojte biti lenji, već svaki dan izdvojite 10 minuta za temeljito pranje kose.

6. Pojačajte negu

Regenerator za kosu obavezan je korak u njenoj nezi, pogotovo ako je ofarbana. Ali leti biste tu negu trebali pojačati maskom, uljima i drugim preparatima za negu kose i očuvanju njene boje jer se zbog soli, hlora i sunca puno brže oštećuje.