Lifestyle

Popravite krvnu sliku uz ova tri BILJNA izvora gvožđa

Autor: | 05/07/2017

Popravite krvnu sliku uz ova tri BILJNA izvora gvožđa

Anemija se ponekad teško otkriva jer su njeni rani simptomi veoma blagi. Zbog toga se može je lako pomešati sa tegobama koje se viđaju kod drugih bolesti ili nakon korišćenja nekih lekova. Umor, manjak životne energije, pospanost, malaksalost, sve su to znaci da je broj crvenih krvnih zrnaca možda smanjen, a da ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika. U prevenciji i lečenju mogu da pomognu i biljni izvori gvožđa, a najbolji su: kopriva, proso i susam.

Kopriva

Kopriva spada u jedan od najpoznatijih narodnih lekova za lečenje anemije. Pošto je "bezopasna" biljka, može da se koristi tokom trudnoće i dojenja - najbolje u svežem obliku, kao salata ili varivo. Ništa manje nije efikasna ni kada se koristi kao čaj ili tinktura. Koprivu treba brati od juna do septembra, može se i koristiti u ishrani kao varivo, čorba ili čaj.

Recept za jačanje krvne slike: Pomešajte polen, sok od koprive i med. Uzimajte svako jutro po jednu kašičicu.

Proso

Ova žitarica je, nažalost, uglavnom poznata kao sirotinjska hrana, ili hrana za ptice. Međutim, neki narodi ga vekovima koriste kao lek za mnoga oboljenja. U 100 grama prosa se nalazi devet milgrama gvožđa, što ga svrstava u dobre namirnice za prevenciju i lečenje anemije. Osim toga, pomaže u lečenju kardiovaskularnih oboljenja, naročito ateroskleroze, potom kod bolesti organa za varenje, oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Odlično je sredstvo za eliminaciju viška tečnosti iz organizma, a samim tim utiče i na smanjenje otoka, koji su česta pojava u trudnoći. Koristi se i protiv mokrenja u snu, proliva... Pročišćava kožu i utiče na lep ten, jača kosu i nokte. Proso je idealna žitarica za pripremu kaša, ili kao prilog jelima, umesto krompira i pirinča.

Kaša od prosa: Skuvajte proso u dva i po puta više sojinog mleka. Na kraju dodati mlevene bademe, sušene višnje ili brusnicu, i sok od ceđene pomorandže.

Susam

Izuzetno je bogat gvožđem, tako da je dovoljno uneti samo 25 grama ovog semena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba čoveka za gvožđem. Osim tog minerala, u velikim količinama je prisutan i kalcijum (semenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od mleka), kao i mangan, bakar, magnezijum i selen. Susam je višestruko značajan za trudnice i dojilje jer, između ostalog, predstavlja dobar izvor kvalitetnih belančevina, a takođe je odličan čistač creva, pa sprečava i leči opstipaciju (zatvor). Treba ga jesti u mlevenom obliku, sirov, kao dodatak jelima od žitarica, ili pomešan sa jogurtom.

Autor: Story.rs

Izvor: lovesensa.rs
Foto: Guliver/Getty

Komentari (0)

Loading