
Mnoge namirnice koje svakodnevno koristimo su veoma kisele za naš organizam, poput mesa, kofeina, alkohola i prerađene hrane. Nasuprot tome, optimalan pH ljudskog organizma je alkalni, zbog čega je generalni princip da voćem i povrćem alkalizujemo telo.
Ipak, neophodan je i umereni unos proteina. To znači da bi oko 80 odsto naše ishrane trebalo da čine alkalne namirnice, dok ostalih 20 mogu da budu kisele. Kada je u pitanju "alkalizovanje", nije toliko bitno šta ćemo dodati našem jelovniku, već šta ćemo izbaciti.
Zbog toga je tokom trajanja dijete potrebno da se striktno pridržavamo jelovnika bez "problematičnih" namirica, kao što su pića sa kofeinom, čokolada, slatkiši, sva brza hrana, bezalkoholna pića, alkohol, tvrdi sirevi, rafinisani ugljeni hidrati. Meso treba jesti ali umereno, a masno meso se mora izbaciti iz ishrane.
PRVI DAN
Doručak: dva jajeta sa paradajzom, paprikom, crnim lukom, celerom i spanaćem
Užina: jabuka, šaka oraha
Ručak: losos sa pola šolje povrća - svež brokoli, šargarepa, krastavac i paradajz
Užina: banana i nekoliko oraha
Večera: piletina sa slatkim krompirom, salata od zelenog povrća
DRUGI DAN
Doručak: dva integralna tosta sa pireom od avokada, i kriškom paradajza
Užina: voćna salata
Ručak: pirinač sa povrćem lagano kuvan na pari (brokoli, šargarepa, kelj i tikvice)
Užina: kriška hleba i tvrdo kuvano jaje
Večera: tunjevina sa pirinčem i salatom od svežeg povrća (kupus, luk, zelena salata, maslinovo ulje)
TREĆI DAN
Doručak: kaša od heljde sa bademovim ili pirinčanim mlekom
Užina: šaka grožđa, malo semena suncokreta
Ručak: supa od sočiva, bareno povrće
Večera: pečena ćuretina sa smeđim pirinčem i bademima, salata od svežeg povrća