Lifestyle

Poslednja reč nauke: DOJENJE ČUVA I MAJČINO SRCE!

Poslednja reč nauke: DOJENJE ČUVA I MAJČINO SRCE!

Iako je dojenje zahtevan proces, on stvara posebnu vezu između majke i bebe, što su nam potvrdile i voditeljke „Slagalice“ i vlasnice jutjub kanala „Trudnoća je dar“ Marija Veljković i Kristina Radenković, ali i smanjuje rizik od srčanih oboljenja...

Benefiti majčinog mleka zaista su višestruki. Ono poboljšava imunitet deteta, smanjuje rizik od različitih oboljenja – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, gojaznosti... Dojenje doprinosi i većem koeficijentu dečje inteligencije, kognitivnom razvoju, kao i pravilnom razvoju vilice i govora. Značajno utiče i na psihičko i fizičko zdravlje majke, pomaže u vraćanju materice na normalnu veličinu, redukuje viška masnih naslaga na telu, smanjuje rizik od raka jajnika, dojke, kao i osteoporoze... No, nauka je sada otišla korak dalje i otkrila brojne koristi ovog procesa i kada je o zdravlju majčinog srca reč. Istraživanja su pokazala da je oksitocin, hormon koji učestvuje u produkciji majčinog mleka, pravi zaštitnik i njenog srca. Ukoliko dete dojite duže od godinu dana, redukovaćete...

  • ... rizik od srčanog ili moždanog udara za 9%
  • ... rizik od hipertenzije za 12%
  • ... rizik od povišenog nivoa holesterola za 19%
  • ... rizik od dijabetesa za 20%
  • Nije uvek lako

    Imajući u vidu sve prethodne činjenica, zaista i ne čudi što je dojenje čest izbor žena kad je o ishrana njihovog mališana reč. Ipak, treba imati na umu da je, u početku, mnogim ženama neophodna pomoć i podrška partnera, porodice i prijatelja – jer dojenje nije uvek lagodan prooces. Mnoge majke ističu da se o izazovima koji ga prate ne govori dovoljno. Tvrde i bolne kvržice u grudima, koje često dovode do upale dojke, odnosno mastitisa praćenog povišenom telesnom temperaturom i opštom slabošću tela, zatim upaljene i ispucale bradavice, infekcije i slični problemi zaista mogu da obeshrabre žene na ovom putu. Iako se u početku ove poteškoće čine nesavladive, važno je imati na umu da se one – zahvaljujući pravilnoj brizi, nezi i upornosti – u velikom broju slučajeva brzo prevazilaze, a nagrada je sito i zadovoljno dete koje će dojenjem dobiti sve potrebne hranjive sastojke. Uz neizostavnu podršku porodice, u pomoć priskaču i brojni proizvodi, poput onih iz asortimana „Philips Avent“:

    Ručna i električna izmlazalica

    Posudica za čuvanje mleka

    Kesice za čuvanje mleka

    Jastučići za grudi

    Štitnici

    Nipplete za izvlačenje uvučenih bradavica

    I mnogi drugi proizvodi iz portfolija ovog brenda koji majkama olakšavaju proces dojenja i pomažu im da istraju u nameri da što više i duže doje svoje mališane

    Nakon rođenja svo troje dece, Marija Veljković istrajala je u ovoj misiji duže od dvanaest meseci, i to je za nju bilo posebno iskustvo:

    - Prvi emotivni momenti koje pamtim kada su moja deca u pitanju vezani su za dojenje. Nema sumnje da je dojenje najzdravije i najkorisnije za naše bebe. A ja se i danas sećam naše prve „konekcije“, prvog podoja, sa svo troje. Ta „konekcija“, prepoznavanje, ljubav, maženje – to je neopisivo osećanje. Đurađa sam dojila 14, Rosu 18, a Nevu 13 meseci. I veoma sam ponosna na to!

    Iako u početku nije bilo lako, ni Kristina Radenković nije odustala:

    - Držeći u rukama centar svog sveta, životić koji je dao smisao životu, mislim se koliko sam ponosna na obe što – uprkos početnim problemčićima – nijedan dan nismo odustale jedna od druge, i što sam je samo i isključivo dojila 15 meseci.“ Ona ističe i važnost podrške od strane porodice, kao i asistencije kvalitetnih proizvoda i pravilne nege tokom ovog procesa koji neretko ume biti praćen pojavom mastitisa, povišenom temperaturom, opštom slabošću, infekcijama, bolnim i upaljenim bradavicama... „Iako je bio izazov, bodrile smo jedna drugu i dojenje je preraslo u najlepše životno iskustvo. Pored svega, hvala i „Philips Aventu“ što nam je olakšao i ulepšao naše prve zajedničke momente - kaže Kristina.

    Osim Mariji i Kristini, „Philips Avent“ – koji je već više od 30 godina posvećen pružanju podrške u dojenju – olakšao je ovaj proces i mnogim drugim mamama. Ako je i pred vama ovaj izazov, ne plašite se – oslonite se na asistenciju proizvoda iz bogatog asortimana ovog brenda!