Lifestyle

Suva koža posebno osetljiva na hladnoću

Suva koža posebno osetljiva na hladnoću

Čim počnu svežija jutra i hladniji dani osobe sa suvom kožom imaju brojne probleme, jer je tada suvoća još više izražena. Osim hladnoće, na izraženiju pojavu suvoće utiče i centralno grejanje, prečesto kupanje uz upotrebu loših sapuna, ali i određene bolesti, kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza, dijabetes...

Ishrana je izuzetno važna za kvalitet kože, a pre svega suve. Ako nema dovoljno esencijalnih masnih kiselina u organizmu takođe dolazi do njenog isušivanja. Da bi se ovo neprijatno stanje izbeglo, trebalo bi svakoga dana jesti maslinovo ulje u salati, ali i koštunjave plodove i semenke. Ako to zbog dnevnih obaveza izgleda komplikovano, trebalo bi nabaviti laneno ili riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama, i svaki dan uzimati po kašiku.

Suvoća kože može da nastane i zbog nedostatka vitamina A, zbog čega bi svakoga dana trebalo pojesti bar jednu svežu šargarepu. Da ovog vitamina nema dovoljno, vidi se po dlanovima, koji su na vrhu, kada se rašire prsti, belosive umesto žućkaste boje.

Vitamin E takođe je bitan, a najviše ga ima u semenkama bundeve, bademima, maslinama, spanaću, blitvi. Bitan je i vitamin C jer pomaže u stvaranju kolagena koji jača kožu. Svemu ovome treba dodati i kvalitetan multivitamin bogat bioflavonoidima. Cink je isto vrlo važan za organizam, a ima ga u morskim plodovima, mesu, jajima, koštunjavom voću i semenkama.

U hladnim danima koža je kod mnogih i iziritirana, crvena, praćena svrabom. To je najčešće zbog teške hrane i zanemarivanja voća i povrća, bogatog antioksidansima. Zato, ako ne postoji mogućnost konzumiranja svežeg voća i povrća, dobro je da se uzimaju kapsule omega 3 masnih kiselina, triput dnevno, koje su protivupalne.

Tokom hladnih dana treba piti vodu, pri čemu je poželjno unositi dva litra dnevno, naglašavaju stručnjaci.