Lifestyle

Pažljivo sa kozmetikom po vrućini

Pažljivo sa kozmetikom po vrućini

Crvenilo, plikovi i pigmentacije kože mogu da budu posledica korišćenja kozmetike tokom letnjih vrućina. Prema rečima dermatologa, pojedini sastojci parfema i dezodoransa često su fotosenzitivni, što znači da nakon izlaganja suncu mogu izazvati burne reakcije na koži.

Pošto se većina osoba ipak teško odriče kozmetike čak i na visokim temperaturama, važno je znati njenu pravilnu upotrebu. Dermatolozi savetuju izbegavanje dezodoransa u spreju i korišćenje kozmetike uljane strukture, koja znatno manje iritira kožu.

- Dezodorans u spreju treba zameniti stikom, koji ima nešto blaži sastav - kaže dermatolog Jelena Filipović.

- Umesto rasprskavanja direktno na kožu, parfeme je bolje stavljati na kosu ili delove tela pokrivene odećom.

Osim mirisa, treba biti pažljiv i prilikom odabira adekvatne šminke, koja treba da bude lagana i kvalitetna kako ne bi uzrokovala pojavu akni.

- Uzrok zapušenih pora može biti šminka - kaže dermatolog Jelena Filipović.

- Na velikim vrućinama, tonirana krema je bolji izbor od pudera. Ukoliko ipak nanosite puder, gledajte da bude sa zaštitnim faktorom.

Sunčanje u kombinaciji sa kozmetikom na koži može dovesti do proširenja kapilara i trajne pigmentacije. Ukoliko ponekad nismo u mogućnosti da izbegnemo direktnu izloženost suncu, važno je redovno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom i time smanjiti štetan uticaj UVA, UVB i IR-a zračenja.