Lifestyle

Pretraživanje interneta pre spavanja, putem mobilnog telefona, i te kako šteti vašem zdravlju

Autor: | 13/07/2017

Pretraživanje interneta pre spavanja, putem mobilnog telefona, i te kako šteti vašem zdravlju

Svi mi volimo, ušuškani u krevet pre spavanja da malo pretražimo društvene mreže ili jednostavno bacimo pogled i vidimo šta ima na internetu. Međutim, ovo nije ni malo dobro za nas!

Surfovanje internetom pre spavanja, pogotovo u krevetu, potpuno zbunjuje mozak. Umesto da ulazimo u fazu odmaranja i spavanja, kada se usporava i zaustavlja proizvodnja melatonina, hormona koji poručuje mozgu da je vreme za spavanje, mi ostajemo budni potpuno nesvesni vremena koje protiče.

Ometajući proizvodnju melatonina, svetlo mobilnog telefona značajno utiče na spavanje i raspored. Zbog toga vam je kasnije teže da zaspete, a i kada utonete u san spavate sa prekidima, budite se, a sve to vodi do brojnih problema sa zdravljem, piše Business Insider.

Zašto nam svetlo mobilnog telefona toliko smeta?

Dugo gledanje u mobilni smanjuje broj treptaja i uzrokuje jako naprezanje oka, zbog čega nam oči postaju iziritirane, suve i generalno nam se pojavljuju smetnje u očima. Ometanje spavanja pogoršava memoriju i smetenost tokom sledećeg dana. Svetlo može ometati i hormone koji kontrolišu glad. Sve to povezano je s ometanjem rada hormona melatonina. Dugoročno, smanjenje sna može voditi nakupljanju neurotoksina zbog čega ćete sve teže i teže uspevati da utonete u san.

Na kraju, zbog lošeg spavanja teže pamtimo i učimo. Postoji povezanost između izlaganja svetlu noću i pogoršanog sna s povećanim rizikom od raka dojke i prostate. Ljudi kod kojih je melatona snižen i čiji je biološki sat "izbačen iz koloseka" skloniji su depresiji.

Ako pokušavate da se koncentrišete na nešto, prisutnost mobilnog telefona smanjuje vaš kognitivni kapacitet i sposobnost fokusiranja, pokazala su istraživanja.