Lifestyle

SMANJITE RIZIK OD POJAVE RAKA: Veganskom ishranom do boljeg zdravlja!

SMANJITE RIZIK OD POJAVE RAKA: Veganskom ishranom do boljeg zdravlja!

Nakon brojnih stručnih istraživanja dokazano je da se konzumiranjem samo namirnica biljnog porekla smanjuje rizik od nastanka najtežih oboljenja dok se istovremeno popravlja raspoloženje, ali i štedi novac...

Veganska ishrana je najstroži oblik vegetarijanstva koji podrazumeva odricanje od svih namirnica životinjskog porekla. Ljudi koji se odluče za ovakvu vrstu ishrane uglavnom to rade iz dve razloga – žele da pobošljaju svoje zdravlje i da promovišu sprečavanje ubijanja i eksploataciju životinja. Mnogi vegani, poput bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i muzičkog para Džej Zi i Bjonse, veruju da svojim primerom promovišu humaniji i bolji svet.

Ukoliko se odlučite na ovaj korak, ne očekujte da ćete svoje navike uspeti da promenite za jedan dan. Da bi vam prelazak na nov režim ishrane lakše pao, za početak smanjite unos namirnica životinjskog porekla i u ishranu uključite dobre, hranljive i kvalitetne veganske proizvode na biljnoj bazi koji se mogu pronaći u DM prodavnicama.

Veganska ishrana ima niz prednosti, a oni koji je promovišu najčešće ističu sledeće.

Bićete srećniji

Ishrana bazirana na biljkama sadrži manje arahidonske kiseline, koja može negativno uticati na psihičko stanje ljudi. Zato se veruje da veganski obroci pomažu poboljšanju raspoloženja.

Kineski jelovnik koji topi kilograme, masne naslage i čisti organizam

Uštedećete novac

Postoji verovanje da veganska ishrana zahteva mnogo novca, ali to nije istina. Meso spada u najskuplje namirnice, a kada, osim njega, sa spiska za kupovinu izbacite jaja i sir, ostaće vam dovoljno novca da kupite raznolike namirnice biljnog porekla.

Smanjićete rizik od hroničnih bolesti

Veganska ishrana podrazumeva konzumiranje namirnica bez holesterola koje sadrže mali procenat zasićenih masnoća. Tako se smanjuje rizik od najtežih bolesti, poput oboljenja srca ili nastanka kancera.

Bol u želucu može da bude i ništa i svašta: Ovih 5 stvari treba svi da znamo

Argumenti protiv veganstva

Brojna ispitivanja probala su da dokažu kako veganska ishrana utiče na nedostatak kalcijuma, gvožđa, proteina i cinka. Međutim, to se pokazalo kao još jedna zabluda kojima se protivnici ove vrste ishrane rukovode. Kelj, bademi, soja, smokve i susam bogati su kalcijumom, dok zeleno lisnato povrće obiluje vitaminom D, koji pomaže njegovoj apsorpciji. Takođe, konzumiranjem žitarica, mahunarki i oraha organizmu možete obezbediti dovoljnu količinu cinka. Pasulj, soja, sočivo, blitva, tempeh, cvekla, zelje, grašak, lubenica i proso idealni su izvori gvožđa.

Uobičajen veganski meni

Uglavnom se sastoji iz jela pripremljenih od ovsene kaše, prženog povrća, tosta, voća i voćnih sokova, putera od kikirikija, leblebija... Sve ove namirnice vrlo povoljno, u različitim kombinacijma, mogu se naći i kod nas u DM prodavnicama.