Lifestyle

Čudotvorna namirnica - avokado

Čudotvorna namirnica - avokado

Uprkos činjenici da nije jeftin, avokado vredi doslovno svaki uloženi novčić.

1. Bogat je hranjivim materijama

Vitaminima B5, B6, C, E, K, magnezijumom, folnom kiselinom i ima još puno hranjivih materija koje su dobre za vaš organizam.

2. Bogat je karotenoidima

Baš poput šargarepe, avokado sadrži karotenoide koji pomažu u sprečavanju bolesti očiju.

3. Doviđenja, holesterol

Mast koja je sadržana u avokadu zove se oleinska kiselina, za koju se smatra da je vrlo korisna za zdravlje srca. Tako su istraživanja pokazala kako konzumiranje avokada može značajno smanjiti holesterol u krvi.

A post shared by @yaseminkadin on Jul 18, 2017 at 1:31am PDT

4. Carstvo kalijuma

Ako niste ljubiteljica banana, a strah vas je kako vaše prehrambene navike ne podrazumijevaju dovoljno kalijuma, onda svakako posegnite za avokadom. Vaš krvni pritisak biće vam zahvalan.

5. Kraljevstvo vlakana

Jedna porcija avokada sadrži 7 grama vlakana, što je veća doza nego u većini namirnica. Vlakna smanjuju nivo šećera u krvi, doprinose mršavljenju, ali i usporavaju razgradnju ugljenohidrata u probavnom sistemu pa vam time omogućavaju i duži osećaj sitosti.

6. Održavanje zdravog imunološkog sustava

Istraživanja su pokazala kako je prisutnost snažnog antioksidansa glutationa u limfoidnim ćelijama povezana sa zdravim imunološkim sistemom. Pogađate šta je veliki izvor ovog antioksidansa?

7. Super je za vašu kožu

Avokado je dobar izvor vitamina C i E, koji su vrlo važni za zdravu i sjajnu kožu, a on čak može biti i vrlo koristan za lečenje psorijaze, raširene kožne bolesti.

A post shared by Fitoholic (@fitoholic.hr) on Jul 18, 2017 at 5:12am PDT