Lifestyle

Jutarnje umivanje i čišćenje lica - da ili ne?

Jutarnje umivanje i čišćenje lica - da ili ne?

Sve više žena odustaje od jutarnjeg umivanja i tvrde da im je koža zbog toga mnogo lepša. Među njima se nalaze i slavne lepotice Salma Hajek i Šeron Stoun, koje ipak tvrde da postoje određena pravila kojih se treba pridržavati ako zaista želimo da nam ovaj "manjak higijene" bude od koristi.

Selma je pre nekoliko godina uzburkala javnost kada je rekla da uopšte ne pere lice ujutru. Pokrenula je niz komentara o tome kako je to nehigijenski i gadno.

Međutim, izgleda da je poznata glumica pokrenula trend jer danas sve više žena primjenjuje upravo taj princip. Njena tajna je veoma jednostavna.

- Uvek perite lice uveče. Očistite ga baš dobro. Ne morate vodom da ga perete ako ne želite, samo je bitno da ga očistite detaljno. Ali zato nemojte da ga perete ujutru, nikad. Vaše lice tokom noći ispušta ulja koja su potrebna za hidrataciju i vraća se normalna pH vriednost. Zato ujutru ne bi trebalo to da skidate. Možete samo da isprskate lice vodom ako želite - objasnila je glumica u jednoj emisiji, dodajući da lice ujutru ne može da bude prljavo ako ste ga uveče dobro očistili.

Ove taktike se danas pridržava i Kristen Dunst, koja ističe da nikad ne ide na spavanje neočišćenog lica, ali i da nikad ujutru ne koristi nikakve preparate za čišćenje.

Logika iza ovoga je sledeća - ukoliko biste i uveče i ujutru preparatima člistili lice, ono bi veoma brzo ostalo bez prirodnih ulja koja ga čine mladim i elastičnim. Neki dermatolozi se sa ovim potpuno slažu, dok drugi smatraju da se i tokom noći na licu skupljaju nečistoće, posebno ako živite u gradu, gde ima puno smoga i prašine.

Ipak, ove dve glumice tvrde da je baš u tome njihova tajna. Doduše, obe su milionerke pa sasvim moguće da su i skupi preparati koje svakodnevno koriste doprinieli tome.