Lifestyle

Da li i vi ustajete ujutru otečenog lica?

Da li i vi ustajete ujutru otečenog lica?

Svima se tu i tamo dogodi, ali nekim ženama ređe, nekima češće, da su ujutru bude sa otečenim i naduvenim licem. Ako si u ovoj drugoj grupi, prouči ove uzroke natečenosti, možda otkriješ zbog čega se i ti budiš s otečenim licem.

1. Popili ste previše alkohola

Najčešći uzrok za natečene oči ujutru je preterana konzumacija alkohola. Tokom noći, telo neumorno radi kako bi smanjilo nivo alkohola u krvi, a time se limfa više nakuplja – i posledice toga se posebno vide na licu.

2. Prekasno ste popili puno vode

Piti vodu je zdravo, ali ako pre odlaska na spavanje popijete litar vode, ujutru ćete se probuditi s natečenim licem. Tečnost se lošije apsorbuje u ležećem položaju. Dakle, radije tokom dana pijte puno vode, a tokom večeri smanjite unos tečnosti.

3. Prekomeran unos soli u organizam

Loše vesti za fanove čipsa: so reguliše zadržavanje vode izvan i unutar svih ćelija, a time i ravnotežu vode. Ako patite od nadutosti očiju ili nogu, trebala bi drastično da smanjite unos soli u organizam. Preporučeni unos kuhinjske soli dnevno je do 5 grama.

Koliko je soli, zaista, potrebno našem organizmu pogledajte OVDE

4. Jedete često gotova jela ili kinesku hranu

U gotovim jelima, kao i u kineskoj hrani se nalazi “poboljšivači ukusa”, koji dovodi do raznih zdravstvenih problema, pa time i do prekomernog zadržavanja vode u telu. Radije uveče pojedite sveže povrće ili ribu.

5. Oni dani u mesecu

U vreme PMS-a, hormonalne promene utiču na zadržavanje vode u telu, pa zbog toga imate natečene oči ujutru, a noge uveče.

6. Intolerancija na laktozu

Zadržavanje vode u telu može biti simptom intolerancije na laktozu. Obratite pažnju na svoje lice ako ste prethodni dan pili mleko ili jeli kremaste umake.

7. Ne bavite se sportom

Sport ubrzava metabolizam. Prespor metabolizam može uzrokovati zadržavanje vode u telu, pa se pri tome stvara osećaj nadutosti.