Lifestyle

Naučnici otkrili vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte

Naučnici otkrili vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte

Samo jedan vitamin može pomoći da se spreči razvoj urođenih mana kod embriona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australijski naučnici. To je vitamin B3!

Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisaće način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australijski naučnici istraživali su 12 godina zašto se neka deca rađaju s defektima srca, bubrega...

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može lečiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u materici.

- Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom sveta. Ove reči ne govorim olako - ispričala je naučnica i profesorka Sali Dunvud sa instituta u Sidneju.

Svaka četvrta žena u proseku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona dece do pet godina upravo zbog urođenih mana, ponajviše srčanih, koje zahvataju svaku stotu bebu.

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u ishranu trudnim miševima potpuno sprečilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News.

Istraživači kažu da je sledeći korak razviti test koji će pokazati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3.

- Verujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australijskih medicinskih dostignuća. Vrlo je retko pronaći problem i osigurati rešenje u isto vreme. To je zapravo dvostruko otkriće - rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojemu je provedeno istraživanje.