Lifestyle

Leteći tanjiri i merenje težine na planetama Sunčevog sistema na ovogodišnjem Festivalu nauke

Leteći tanjiri i merenje težine na planetama Sunčevog sistema na ovogodišnjem Festivalu nauke

story

Naučna dostignuća nas svakodnevno fasciniraju, a naučnici iz godine u godinu pomeraju granice saznanja o svetu koji nas okružuje. Iako se nauka bavi fenomenima koji čine naš život, i dalje ne znamo mnogo o zakonima prirode, pa često mitove i predrasude percipiramo kao činjenice.

Jedna od najvećih manifestacija koja se bavi popularizacijom nauke u Jugoistočnoj Evropi, Festival nauke, upravo zato je svoje 13. izdanje posvetio razotkrivanju zabluda i demonstraciji naučnih fenomena.

Kako je nauka najbolje oruđe i pouzdan saveznik u razotkrivanju istine, najmlađi, ali i svi oni koje je radoznali duh doveo na Festival, koncentrisano su gledali predavače, a na kraju svakog eksperimenta čulo se oduševljeno „Vau!“.

Festival nauke počeo je 5. decembra i trajao je do nedelje, 8. decembra, a dan otvaranja pokazao je da broj zaljubljenika u nauku svake godine raste.

Manifestacija je i ove godine okupila mlade istraživače koji će četiri dana kroz eksperimente, tematske radionice i interaktivan prikaz naučnih zanimljivosti, pružiti posetiocima mogućnost da uče, da se druže i da zajedno dožive neponovljive avanture.

Tako, na primer, postavka Prirodnjačkog centra Srbije iz Svilajnca, sa temom "Evolucija od Afrike do Evrope", prikazuje evoluciju čovekolikih majmuna, od samog nastanka do danas.

Studenti Fizičkog fakulteta u Beogradu predstavili su Teslin transformator, koji se koristi za proizvodnju napona visoke frekvencije, dok su roboti privlačili veliku pažnju, a pokazalo se i da su hemijski eksperimenti pravi hit, posebno među najmlađima.

Postavke koje su takođe bile zapažene su "Laboratorija za razotkrivanje mitova" Fakulteta za fizičku hemiju, zatim interaktivna postavka inspirisana misijom "Apolo 11" kao i "Svakodnevica puna zabluda" Hemijskog fakulteta.

Generalni sponzor festivala, sedmu godinu zaredom, je kompanija NIS koja je svoju postavku „Znanje pokreće“ posvetila energiji. Posetioci NIS-ovog štanda mogli su da prođu kroz svojevrsnu naučnu avanturu koja na zabavan i edukativan način ukazuje na različita sujeverja vezana za energiju.

Kutak koji je kreirao NIS nalazio se u hali 3 Beogradskog sajma, a već prvog dana Festivala mnogobrojni posetioci preplavili su štand, želeći da reše zagonetke u NIS Escape Room-u, izmere svoju težinu na svim planetama Sunčevog sistema ili pogledaju eksperiment sa letećim tanjirima.