Lifestyle

Evo šta snažno utiče na vaš libido a nije partner ni ljubavni status!

Evo šta snažno utiče na vaš libido a nije partner ni ljubavni status!

story

Stručnjaci otkrivaju šta snažno utiče na vaš libido 

Naučnici imaju odgovor na pitanja kako starenje utiče na vaš libido, odnosno seksualnu želju, kako i koliko dugo ćete imati jednaku potrebu za ovakvom vrstom intimnosti.

Kako se navodi, u svemu tome najveću ulogu nema ni partner, ni ljubavni status, nego biološki sat i njegovo glasno otkucavanje. U 30-im, ali i ranim 40-im godinama žene često otkrivaju novu stranu sopstvene seksualnosti i samim tim provođenje vremena u četiri zida njihove sobe sa partnerom im postaje omiljeni deo dana.

Nije glupo: Neugodna pitanja koja ste uvek htele da postavite vašem ginekologu

Stručnjaci tu pojavu objašnjavaju otkucavanjem biološkog sata i željom da "iskoriste preostale godine za stvaranje potomaka". Laički rečeno, kako žene stare, više vode ljubav - i to puno više, piše "Super žena".

Istraživanje koje je sa javnosti podeljeno u časopisu Personality and Individual Differences učestvovalo je je 827 žena podeljenih u tri grupe: visoka plodnost (18 do 26 godina), niska plodnost (27 do 45 godina) i u menopauzi (46 godina i više). Na osnovu odgovora u anketi pomenutih žena stručnjaci su otkrili da one koje imaju od 27 do 45 godina poseduju "pojačani seksualni nagon kao odgovor na smanjivanje plodnosti" i da imaju "česte seksualne maštarije i aktivan seksualni život, pa su spremne na povremeni seks", prenosi pomenuti portal.

Ovo je najbolje vreme za vođenje ljubavi, a evo i zašto

libido

Klimaks, libido i seks

Menopauza bukvalno znači poslednja menstruacija u životu žene, dok je klimakterijum duže razdoblje koje traje i deset godina. Tada se u organizmu žene događaju se razne promene zbog kojih želja za seksualnim odnosima može da bude manja objasnila je jednom prilikom u emisiji "150 minuta" ginekolog Slađana Raović.

- Zbog simptoma koje menopauza nosi, često je smanjen libido, zato što se javlja suvoće vagine, javljaju se česte infekcije, jer se menja PH vrednost vagine. Ali postoje terapije, razni lubrikanti i eventualno da se koriste kreme na bazi estrogena, koje mogu uticati na poboljšanje seksualnog života.

Hormonski disbalans: Šta kada hormoni podivljaju?

Žene u pedesetim godinama su danas i dalje mlade i poželjne - rekla je tada dr Slađana i dodala:

- Kod jednog broja žena dolazi do smanjenog libida, međutim ukoliko žena uspe da sve tegobe, tahikardiju, znojenje, prevaziđe i ako se ona oseća zadovoljno, može doći do poboljšanja seksualnog života.