Lifestyle

Ljubomora – bolna, ali neophodna emocija, a kada postaje nezdrava?

Ljubomora – bolna, ali neophodna emocija, a kada postaje nezdrava?

story

Ljubomoru je svako od nas osetio nekada u životu. Ovo jako osećanje zasnovano je na strahu od gubitka voljene osobe, a umerena doza ljubomore u vezi je, psiholozi tvrde, čak i poželjna – pokazuje da nam je stalo i može imati pozitvan efekat na odnos između partnera.

Umerena doze ljubomore može da nam pomogne da shvatimo koliko osoba pored nas vredi. Međutim, šta se dešava kada je ljubomora preterana?

Pročitajte: Dve haljine koje nikako ne smete nositi na tuđim venčanjima

Kada vidimo kako neko flertuje i pokazuje interesovanje za našeg partnera, to možemo shvatiti kao da smo napravili dobar izbor. Može probuditi samopuzdanje jer vidimo da je naš partner i drugima poželjan. Ipak, način na koji reagujemo zavisi od toga koliko verujemo svom partneru.  Ako veza nije zasnovana na poverenju, ljubomora će partnere činiti ljutima i nesigurnima, a takva veza nikada ne može biti zdrava i uravnotežena.

Ljubomora je vrsta straha ili, bolje rečeno, složena afektivna reakcija na zamišljenu ili realnu pretnju da će voljeni objekat biti izgubljen, u potpunosti ili u nekom stepenu. Psiholozi kažu da su najviše ljubomorni oni „koji ne mogu voleti, ali koji moraju da imaju osećanje da su voljeni”.

Pročitajte: Da li volite ili ste samo zaljubljeni? Pitanje je na koje konačno imamo odgovor!

Istraživanja su pokazala značajne razlike u ljubomori kod muškaraca i žena, jer ona nastaje iz različitih pobuda. Muškarci više reaguju na naznake ženskog seksualnog neverstva, dok žene više uznemirava emocionalna prevara. Priroda ljubavi je takva da drugi uvek iz nekog razloga može da prestane da nas voli, znači da naša ljubav ne bude uzvraćena. Dakle, prvo ljubav, a zatim i strah od njenog gubitka dve su emocionalne pretpostavke na kojima je zasnovano osećanje ljubomore. Sumnja u neverstvo, opravdana ili ne, sadrži emocionalni odnos kako prema voljenoj osobi, tako i prema suparniku.

Komentari (0)

Loading