Lifestyle

Brakovi bez seksa - Propali ili ipak ne?

Brakovi bez seksa - Propali ili ipak ne?

- Ljudi ne ulaze u veze samo zbog seksa. Iako je na početku jako bitan za većinu parova, on zapravo ne održava brak u životu. Mislim da moć partnerstva u braku nije dovoljno prepoznata u našem društvu. To je ono zbog čega brakovi funkcionišu, a ne seks - izjavila je ranije britanska glumica Helen Miren.

Stručnjaci se slažu sa njom i tvrde da veliki broj parova nalazi sreću u brakovima bez seksa.

Da li može brak bez intimnog odnosa da opstane? Upravo to pitanje muči mnoge, a stručnjaci imaju jasan odgovor. Može.

Pročitajte pet najvećih laži o braku bez seksa.

Osuđeni su na propast

Dugogodišnji brak pun strastvenog i redovnog seksa samo je mit. Naravno, ima parova koji uspeju godinama da održavaju jednak intenzitet hemije kao i na početku veze, ali oni su retkost. Obaveze i deca najčešće unose potpuno drugačiju dinamiku u intimu supružnika.

Nemamo više puno vremena za sebe, menjaju nam se prioriteti i potrebe, a strastvena ljubav s početka veze i braka doživljava transformaciju. Za uspešan brak pre svega je potrebno puno međusobnog poštovanja i razumevanja. Brak može preživeti bez seksa, ali ne i bez ovih stavki.

Ako u braku nema seksa, to znači da je nestalo i privlačnosti

Stručnjaci kažu da je nedostatak privlačnosti retko razlog nedostatka seksa u braku. Do toga puno češće dovode drugi faktori poput stresa, poslovnih obaveza i zdravstvenih problema. Partner vam i dalje može biti privlačan, ali to neće obavezno podsticati vaš libido.

Kada seks jednom prestane, nema povratka na staro

Netačno. Veze i brakovi imaju mnogo faza. Često se dogodi da seks prestane iz potpuno opravdanih razloga poput dolaska deteta, bolesti ili nekog drugog teškog stresa. Ako se par potrudi da gleda na tu fazu svog braka sa razumevanjem iz svega mogu izaći još jači i ponovo uspostaviti intimnu povezanost kada za to dođe vreme.

Nema rešenja za ovaj problem

Slab libido nije retka pojava. Kada se nađete u ovakvoj situaciji možete se naljutiti jedno na drugo ili jednostavno možete da pokušate otvoreno da razgovarate o tome zašto u vašem braku više nema seksa. Par prvo mora sebe da preispita – šta je uzrok smanjene želje za seksom?

Zdravstveni problem koji treba rešiti? Propisani lekovi koji oslabljuju libido? Emotivni problem koji krijete u sebi? Finansijski ili poslovni stres? Mnogo je razloga zbog kojih seks može da prestane, a dok ne nađete pravog “krivca” ne možete se uhvatiti u koštac sa situacijom.

Zajednički trud i rad na odnosu dodatno može zbližiti supružnike, a najvažnije je da zapamtite kako brak bez seksa neće u vama stvoriti osećaj usamljenosti dokle god imate otvorenu i iskrenu međusobnu komunikaciju.

U odnosu bez seksa gubi se ljubav i povezanost

Ovo je jedan od najvećih mitova o brakovima bez seksa. Itekako možete imati brak pun ljubavi i nežnosti bez intimnog odnosa. Možda više niste spontani i strastveni kao na početku veze, ne gubite glavu zbog svakog dodira, ali to ne znači da se više ne volite. Bliskost se razvija na razne načine, a ne samo putem seksualnog odnosa.