
Pikantni plavi patlidžan danas mora da se nađe na vašoj trpezi...
Povrće visokog sadržaja vode omiljena je namirnirnica svima koji vode računa o zdravlju i liniji jer ima malo kalorija a obiluje antioksidansima i mineralima, čuva mozak i srce. Predlažemo vam dva vrlo jednostavna i ukusna jela koja se brzo pripremaju.
PASTA SA PATLIDŽANOM I PARMEZANOM
Za 2 osobe
PRIPREMA: 30 MINUTA
SASTOJCI:
- 500 g testenine po želji
- 2 paradajza
- 500 ml pasiranog paradajza
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica šećera
- 200 g parmezana
- 200 g kačkavalja
- so
- biber
- origano
- bosiljak
- maslinovo ulje
Predlog za božićnu trpezu: Salata sa pečenim paprikama je obavezna, a evo još sjajnih recepata
PRIPREMA:
U dublju šerpu sipajte mlaku vodu, so i testeninu i kuvajte 7 do 12 minuta. Patlidžane isecite na tračice, posolite i ostavite malo da odstoje. Pre nego što ih ubacite u tiganj dobro ih procedite, a potom ih na maslinovom ulju pržite oko 5 minuta. Dodajte im oljušten, tanko isečen paradajz, beli luk, a potom i pasirani paradajz, šećer, so, biber, origano i bosiljak. Sve promešajte i kuvajte desetak minuta u poklopljenoj šerpi. Kada je preliv gotov izmešajte ga sa testeninom, a potom sve dekorišite rendanim kačkavaljem, parmezanom i svežim bosiljkom.
ZAPEČENI PATLIDŽAN SA KUS-KUSOM
Za 2 osobe
PRIPREMA: 20 MINUTA
SASTOJCI:
- 300 gr patlidžana
- 100 gr kus-kusa
- kockica maslaca
- 2 sušena paradajza
- 3 čena belog luka
- 200 ml jogurta
- 1 kocka za supu
- malo maslinovog ulja
- biber
- so
Kranjska pogača sa sirom i paprikom: Sočno praznično pecivo za desetku!
PRIPREMA:
Kocku za supu ubacite u šerpu sa vodom i prokuvajte. Posolite, pobiberite, pa njome prelijte kus-kus. Ostavite da nabubri oko 5 minuta. Patlidžan operite, osušite i uzdužno prepolovite. Polutke izdubite, začinite sa malo soli, maslinovog ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni desetak minuta. Izdubljeno "meso" patlidžana isecite na sitne kocke, propržite sa malo maslaca, a potom ga izmešajte sa kus - kusom i sušenim paradajzom. Dobijenim nadevom napunite patlidžan, a potom ga ukrasite jogurtom i zelenom salatom.